Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Matky vzkazují Facebooku: Kojení není obscénní!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, rvs - 
30. prosince 2008
17:45

Provozovatel populární sítě webových stránek Facebook, který má přes 120 milionů členů a mnoho z nich i v Česku, si znepřátelil ženy! Ve svatém boji proti nahotě totiž odstranil fotografie, které odhalovaly "příliš mnoho z prsou kojících matek". Tyto snímky totiž údajně porušují pravidla sítě.

Zároveň Facebook zveřejnil varování, že uživatelé, kteří budou takové fotografie zveřejňovat opakovaně, mohou přijít o svůj přístup do sítě.

Ihned po odstranění fotografií se na internetu rozpoutaly bouřlivé diskuze a protesty. Dokonce i přímo před ústředím Facebooku v kalifornském městě Palo Alto se objevily demonstrantky, které proti zákazu protestovaly.

"Většiny fotografií kojících matek se žádné zákazy netýkají. Ale odstranění jiných bylo na místě, protože naším úkolem je zajištění bezpečného a spolehlivého chodu sítě pro všechny uživatele, včetně dětí," ohradil se proti protestům mluvčí Facebooku Barry Schnitt. "Odstraňování fotografií probíhá téměř výhradně na základě stížností jiných uživatelů," dodal Schnitt.

Přesto ale rozhodnutí Facebooku rozčílilo mnoho uživatelek. Jednou z nich je Kelli Roman z USA, jejíž fotografie z kojení dcery byly z Facebooku rovněž odstraněny, která se stala jednou ze správkyň on-line petice s názvem ‚Facebooku, kojení není obcénní!', které už se zúčastnilo přes 80 tisíc lidí. Objevilo se již také přes 10 tisíc příspěvků do debaty o špatných podmínkách pro kojení na veřejnosti.

"Uráží mě, že Facebook může odstranit moje fotky a přitom neodstraní fotografie zbičovaného zadku, které jsem viděla na stránkách mého kamaráda, nebo kvíz o kámasútrových pozicích'," napsala jedna z rozhořčených matek, jejichž fotografie z kojení dětí byly odsraněny.

Mluvčí Facebooku Barry Schnitt se zeptal několika amerických mediálních skupin, zda by pustily či otiskly reklamu, ve které by vystupovala kojící žena s plně odhaleným prsem. Všechny odpověděly záporně. "Noviny a Facebook jsou sice dvě rozdílné věci, ale sklony ke kontrolování obsahu mají společné," řekl Schnitt.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi