Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Riceová dostala od šejků šperky za statisíce dolarů

Riceová podepíše dnes...
Riceová podepíše dnes...  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, kol - 
29. prosince 2008
16:34

Že by si George Bush během svého působení v Bílém domě získal srdce vládců blízkovýchodních zemí, se rozhodně říct nedá. Ale jeho ministryni zahraničí Condoleezze Riceové loni tamní králové darovali šperky za stovky tisíc dolarů.

Riceová se tak dostala mezi americké představitele, kteří v roce 2007 od hlav vlád a států dostali nejdražší dárky.

Jen králové Saúdské Arábie a Jordánska šéfce americké diplomacie darovali šperky obložené drahými kameny v hodnotě nejméně 316.000 dolarů (5,9 milionu korun). Jordánský král Abdalláh II. letos v lednu Riceovou poctil náhrdelníkem, prstenem, náramkem a náušnicemi posázenými diamanty a smaragdy. Jejich cena je podle seznamu, který sestavil protokol amerického ministerstva zahraničí, 147.000 dolarů. Méně honosná sada náhrdelníku a náušnic pro Riceovou jordánský královský pár vyšla odhadem na 4630 dolarů.

Ještě štědřejší než jeho jordánský protějšek byl vůči Riceové saúdskoarabský král Abdalláh, který jí v červenci 2007 jako "malou" pozornost dal náhrdelník posázený rubíny a diamanty. Nevynechal však ani náušnice, náramek a prstýnek. Celá tato sada by vyšla na asi 165.000 dolarů.

Šéf Riceové, prezident George Bush, se tak nákladnými dary rozhodně pyšnit nemůže. Ty, co loni dostal od vládců Jordánska a Saudské Arábie, mají hodnotu "pouhých" 100.000 dolarů (1,9 milionu korun).

Riceová, Bush, ani nikdo další ze současné americké administrativy si však skvosty ze všech koutů světa neužije. Podle zákona, který veřejným činitelům téměř bez výjimky zakazuje přijímat dárky, je musejí odevzdávat.

Inventář oddělení protokolu ministerstva zahraničí obsahuje všechny dary, které dostali přední američtí činitelé. Nachází se mezi nimi skromná kolekce oříšků a sušeného ovoce za šest dolarů, kterou nynější první dáma Laura Bushová dostala od tibetského duchovního vůdce dalajlamy, luxusní šperky Riceové i poněkud zvláštní křovinořez s "pohodlnými rukojetěmi". Bush ho dostal od švédského premiéra, který zřejmě chtěl rozšířit jeho sbírku nářadí na ranči v Crawfordu v Texasu.

Dárky prozradí dost o vkusu a zálibách světových politiků. Singapurský ministerský předseda věnoval Bushovi vybavení do posilovny za 450 dolarů, manželka japonského premiéra zase očividně miluje zvířata. Laura Bushová od ní dostala dva polštářky, na nichž byli ručně vyšití psi prezidentského páru Barney a Miss Beazley.

mufo ( 29. prosince 2008 21:30 )

tupperware-brno.webnode.cz

Zobrazit celou diskusi