Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Australská vláda chce cenzurovat internet

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: anc)
Autor: ČTK - 
28. prosince 2008
07:39

Plán australské vlády na povinné zavedení internetového filtru bránícího přístupu k webovým stránkám s "vadným" obsahem naráží na ostrou kritiku.

Aaustralská veřejnost obviňuje vládu z cenzury. Zavedení takovéto ochrany by se Austrálie údajně přiřadila k těm demokratickým státům, které nejvíce omezují využívání celosvětové informační dálnice. Uvedla to v neděli agentura AP.

Uživatelé, obhájci občanských práv, programátoři a poskytovatelé internetového připojení kritizují záměr kabinetu na blokování zhruba 1300 webů, které úřady zakázaly pro jejich obsah. Tyto weby většinou zpřístupňují dětskou pornografii, ukázky nadměrného násilí, návody ke zločinům a k užívání drog a obhajoby terorismu.

Během tohoto měsíce proběhlo v zemi několik protestních shromáždění, jejichž účastníci vyslovili nesouhlas s vládním záměrem. "Je to očividná cenzura," prohlásil jeden z organizátorů meetingů. Odpůrcům se nelíbí, že seznam webů není veřejný a stránky jsou prý do něho zařazovány náhodně, aniž by mohly být posouzeny soudem. Navíc prý filtr může fungování internetu výrazně zpomalit.

Plán filtru představila australská vláda již na začátku tohoto roku. Chce tak splnit svůj předvolební slib, že internet učiní čistší a bezpečnější. Návrh kabinetu musí nicméně ještě schválit australský parlament.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi