Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V alpských zemích zácpy, ve Španělsku zabíjela bouře

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, hlo - 
27. prosince 2008
18:33

Zatímco německé a rakouské dálnice směřující k Alpám o povánočním víkendu sužují četné dopravní zácpy, středomořské pobřeží Španělska postihla prudká bouře, která si vyžádala čtyři lidské životy.

Německé a rakouské dálnice směřující k Alpám zažily četné dopravní zácpy, protože dochází k výměně turnusů lyžařských rekreantů. Dopravní problémy se pak v Německu přenesly i hluboko do vnitrozemí a z některých míst byly hlášeny stojící fronty aut dlouhé až 25 kilometrů. Informovaly o tom tiskové agentury.

Španělské pobřeží Středozemního moře, v porovnání s Atlantikem známé jako "klidná louže", v sobotu zažilo dlouho nevídanou bouři. Vichr hnal proti pobřeží velké vlny dosahující až čtyř metrů, které v přístavech trhaly lodi z kotev a spláchly i několik neopatrných lidí, nejméně čtyři z nich přitom zahynuly.

Na neopatrnost doplatil životem 53letý muž v Gandii jižně od Valencie, kterého nečekaná vlna strhla z nábřeží. Obdobně dopadl ráno jeden z hlídačů v barcelonském přístavu. V severní části země u přístavu El Prat del Llobregat poblíž Barcelony zahynul řidič, jehož auto strhla vlna z vozovky do moře. Rovněž severně od Barcelony zahynul jeden ze tří potápěčů, kteří se poblíž Sant Andreu de Llavaneres vydali v bouři pod hladinu.

V přístavu Palamos severně od Barcelony utrhla bouře z kotev trajekt a hnala ho na širé moře. Loď byla bez cestujících, ale na palubě měla 19 členů posádky. Zpátky do přístavu ji musely dostat záchranné remorkéry. Obdobným způsobem bylo strženo na moře mnoho rybářských lodí v řadě katalánských přístavů. Dostat zpátky všechny však záchranáři nestačili.

Bouři na moři doprovázely ve vnitrozemí Katalánska sněhové vánice. Kvůli sněhu muselo být uzavřeno více než deset místních silnic a jedna železniční trať, oznámil představitel katalánské regionální vlády Joaquím Nadal. V sousedním Baskicku se poblíž Bilbaa na dálnici v důsledku krupobití srazilo 57 vozidel. Zraněno bylo 27 lidí a dálnice byla na mnoho hodin zablokována.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi