Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Izrael zaútočil v Gaze: 205 mrtvých

Autor: ČTK - 
27. prosince 2008
17:09

AKTUALIZOVÁNO: Izraelské letectvo zaútočilo v sobotu v pásmu Gazy na základny radikálního hnutí Hamas. Nálety si vyžádaly nejméně 205 mrtvých a přes 300 zraněných.

Izraelské bojové letouny pokračují i po setmění v náletech na cíle v jižní části pásma Gazy. Terčem útoků jsou slévačské dílny a jiná zařízení. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zdroje radikálního hnutí Hamas. Izraelská armáda ve svém prohlášení uvedla, že "operace pokračuje a bude pokračovat tak dlouho, jak bude zapotřebí".

Hamas nařídil svým bojovníkům odvetné údery a podle agentur už na jih Izraele dopadlo několik raket, přičemž jeden člověk přišel o život. Palestinský prezident Mahmúd Abbás akci izraelské armády odsoudil jako agresi, obě strany nicméně vyzval ke zdrženlivosti.



Cílem raket vypálených z bojových vrtulníků a letounů byl podle agenturních zpráv přístav ve městě Gaza a policejní objekty radikálního hnutí Hamas v pásmu, které byly těžce poškozeny. Podle Hamasu byly zničeny všechny jeho základny v Gaze. Izraelská strana mluví o nejméně 40 úspěšně zasažených cílech. Některé ze střel nicméně zasáhly podle médií i hustě osídlené oblasti, kde jsou základny hnutí často umístěny.

Izraelská armáda informace o raketovém útoku svých jednotek potvrdila s tím, že všichni piloti se v pořádku vrátili zpět na své základny. V prohlášení dále uvedla, že údery na "teroristické cíle" budou pokračovat a mohou být i rozšířeny, bude-li to nutné. Cílem raket může podle prohlášení armádního mluvčího být i vedení Hamasu. Podle agentur zatím nejsou známky, že by vzdušný útok měl doprovodit i pozemní zásah armády židovského státu.

Hamas nehodlá dnešní útok nechat bez odplaty. "Hamas bude pokračovat v odporu až do poslední kapky krve," prohlásil mluvčí hnutí Fauzí Barhúm s tím, že pomsta bude zahrnovat raketové útoky a vyslání sebevražedných atentátníků do Izraele. "Uděláme všechno pro to, abychom sionisty nenechali klidně spát," uvedlo hnutí.

"Všem bojovníkům bylo nařízeno odpovědět na izraelský masakr," připojila se k Hamasu další radikální palestinská organizace Islámský džihád.

Z pásma Gazy již dopadlo na území jižního Izraele několik raket. Agentury informují o jednom mrtvém, další dva obyvatelé města Netivot byli podle izraelských zdravotníků zraněni. Izraelské ozbrojené síly však již dříve zdejší židovské obyvatelstvo před útokem varovaly.

Televizní záběry z Gazy ukazovaly mrtvá těla rozesetá po ulicích a obrázky zraněných a mrtvých, které záchranáři v panice odnášejí do vozů a odvážejí do nemocnic. Okolní budovy nesly známky silného poškození.

Egypt se rozhodl otevřít hraniční přechody s Gazou, aby umožnil sanitním vozům převoz raněných do svých nemocničních zařízení.

Média dávají akci do souvislosti s rozhodnutím izraelského kabinetu premiéra Ehuda Olmerta posílit odvetná opatření v reakci na přeshraniční raketové útoky Palestinců na území Izraele.

Hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá, a další palestinské ozbrojené skupiny zesílily své raketové a granátové útoky proti Izraeli od předminulého pátku, kdy skončilo šestiměsíční příměří s židovským státem.

V pátek palestinští radikálové vystřelili na území Izraele několik granátů a raket. Jeden z granátů, který měl podle všeho původně dopadnout na území židovského státu, přitom zabil v domě v severní části pásma Gazy dvě palestinské dívky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi