Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řečti radikálové opět řádili v ulicích Athén

Nepokoje v Řecku
Nepokoje v Řecku  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2008
07:31

Střety mezi řeckou mládeží a policisty propukly v noci na neděli po dobu několika hodin před polytechnickou školou v aténské čtvrti Exarchia.

Zde 6. prosince policista zastřelil patnáctiletého mladíka. Potyčky vypukly po shromáždění, které v sobotu večer uspořádala mládež okupující polytechniku.

Po tomto shromáždění, na němž se podle agentury AFP sešly stovky lidí, házeli mladí lidé zápalné lahve proti pořádkovým silám a zapalovali popelnice. Pořádkové síly rozehnali dav slzným plynem.

Na západě Atén v Nea Philadelfia házeli mladí lidé zápalné lahve na budovu policejní akademie a zapálili šest poblíže zaparkovaných nákladních vozidel, sdělila policie. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Na místo byli vysláni hasiči, kteří požáry zlikvidovali.

Další skupina mládeže pálila ohně v popelnicích ve čtvrti Petralona nedaleko centra města v Aghia Paraskevi a v přístavu Pireus nedaleko metropole, uvedli policisté. Incidenty podle policejních zdrojů skončily v neděli ráno.

Střety mezi mladými lidmi a policií trvají v Aténách a dalších řeckých městech již patnáct dní. Podnět k nim dala smrt mladého Alexise Grigoropulose, kterého při zásahu proti demonstrantům zastřelil policista. Jeho smrt vyvoala řadu následných násilných akcí, které postupně nabyly protivládního zaměření a staly se nejhorší vlnou násilností a protestů za poslední desetiletí. Škody napáchané za tu dobu dosahují milionů eur.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi