Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pákistánský terorista: Za vraždy v Bombaji mi zaplatili!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, jos - 
4. prosince 2008
19:21

Azám Amír Kasáb, jediný terorista, který přežil zásah indické armády, řekl vyšetřovatelům, že za masakr dostal 1900 dolarů.

Rakéš Maria, který Kasába vyslýchal, řekl britskému deníku The Times, že terorista začal mluvit a spolupracuje s vyšetřovateli. Za masakr, který novináři pojmenovali "Indické 11. září", dostal Kasab 150 000 indických rupií, což je asi 1900 dolarů.

Kasáb spolu s dalším vrahem Abú Ismailem zabili na bombajském nádraží 56 bezbraných lidí. Celkem zemřelo při řádění teroristů 170 lidí.

Rakéš Maria tvrdí, že Kasáb navštěvoval školu v pákistánské vesnici Faridkot v provincii Pandžáb, kde si ho všimli členové z teroristické organizace Laškare tajjaba. Teroristům prý představil Kasába jeho vlatní otec, který za to měl vyinkasovat odměnu 1 250 dolarů, které ho měly zachránit před chudobou.

Podle vyšetřovatelů pak Kasáb prožil 18 měsíců v pákistánském výcvikovem táboře, kde se naučil taktiku boje a přežití. Podle mnoha zdrojů se na výcviku podíleli také lidi z pákistánské tajné služby a armády.

Podle jiných vyšetřovatelů si ale Kasáb historku vymyslel, prý jeho dobrá angličtina svědčí o tom, že je příslušníkem prosperující střední třídy. Vyšetřování ale zdaleka nekončí.