Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kdo má malá prsa, nesmí řídit

vietnam
vietnam  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
29. října 2008
10:44

Vietnamské ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon, jímž by zakázalo lidem s malým hrudníkem jízdu na motorce. Mezi Vietnamci, kteří jsou převážně útlí, to vyvolalo značnou nevoli.

Ministerský návrh stanovuje, že na motorce nebudou smět jezdit řidiči, kteří mají obvod hrudníku menší než 72 centimetrů. Podle ministerstva má nové opatření zajistit, že všichni motorkáři budou v dobrém zdravotním stavu a v dostatečné kondici na to, aby řízení zvládli.

Mnozí Vietnamci opatření považují za absurdní. "Návrh vypadá velmi zábavně, ale obětí toho vtipu se může stát hodně Vietnamců," řekl hanojský makléř Le Quang Minh. "Mnoho vietnamských žen má malý hrudník. Mám mnoho známých, kteří nesplňují (ministerská) kritéria," dodal.

Podle obyvatel vietnamských vesnic nové opatření také zkomplikuje dojíždění za prací, ke kterému naprostá většina Vietnamců využívá motorky. "Lidé v mé vesnici jsou malí. Mnoho z nich je chudých a trpí podvýživou. A ministerstvo zdravotnictví jim teď chce zakázat jezdit do práce," prohlásil Nguyen Van Tai, který provozuje motocyklové taxi. Sám ministerský limit těsně splňuje.
Ministerský návrh komentují i účastníci internetových diskuzí. "Odteď budou nejprodávanějším výrobkem vycpané podprsenky," píše ve svém blogu přispěvatel z Ho Či Minova města.

Chystaného opatření si všímají také vietnamská média. "Co mohou lidé s malým hrudníkem dělat? Většina z nich je příliš chudá na to, aby si koupila prsní implantáty," píše komentátor deníku Tuoi Tre.


Vietnamští muži jsou v průměru 164 centimetrů vysocí a váží 55 kilogramů. Ženy průměrně měří 155 centimetrů a váží 47 kilogramů. Žádná statistika obvodu hrudníku ale není k dispozici.