Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Opilec se pokusil unést ruské letadlo

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: ČTK - 
24. října 2008
17:14

Zřejmě opilý cestující ruského letadla na vnitrostátní lince v pátek údajně pod hrozbou odpálení nálože požadoval odklon stroje do Vídně.

Výtržníka se podle nejnovější informace agentury Interfax podařilo přemoci ještě ve vzduchu a stroj bezpečně přistál na původním cílovém letišti Vnukovo v Moskvě.

Incident se odehrál na lince z černomořského Adleru do Moskvy. Posádka stroje společnosti Sky Express se 132 cestujícími na palubě o něm informovala krátce po startu.

Jeden z cestujících prý náhle vstal ze sedadla a se zvoláním Allahu akbar (Alláh je velký) oznámil, že stroj je unesen. Pod hrozbou odpálení nálože pak požadoval odklon letu na Vídeň, řekl agentuře Interfax nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Posádka Boeingu 737 ale údajně zakrátko informovala pozemní řídící stanoviště, že výtržníka přemohla a má stroj opět pod kontrolou.

Incidentem se podle agentury Interfax začaly zabývat všechny ruské speciální služby. Na letiště byla vyslána pětice sanitek.

Adler je ruské město na černomořském pobřeží na většinově muslimském severním Kavkazu. Blízké město Soči bude v roce 2014 hostit zimní olympijské hry, poznamenala agentura Reuters.