Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Web Al-Káidy již více než měsíc nefunguje

al-káida
al-káida  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. října 2008
17:35

Internetové stránky, na kterých teroristická síť Al-Káida zveřejňovala v posledních letech své hlavní vzkazy a poselství muslimskému a západnímu světu, již více než měsíc nefungují.

Podle komunikačního orgánu islámských extremistů Fadžr Media Center to způsobily technické problémy, ne nějaký počítačový útok, jak začala tvrdit některá média, uvedla dnes agentura AP.

Server Al-Káidy přestal fungovat krátce před sedmým výročím krvavých sebevražedných atentátů pomocí unesených letadel ve Spojených státech, které si 11. září 2001 vyžádaly téměř 3000 mrtvých. Posledním oznámením na stránkách teroristické sítě, která stojí za těmito a mnohými dalšími atentáty, bylo podle AP oznámení, že touto cestou zveřejní nový videozáznam s vyjádřením organizace.

Podle AP nyní čelní představitelé Al-Káidy šíří své vzkazy, poselství a informace o svých operacích především prostřednictvím internetových stránek svých odboček a spojenců v Iráku, v Somálsku, v Pákistánu a na palestinských územích. Al-Káida přitom odmítá domněnku, že některá sídla jejích internetových sítí padla do rukou západních nepřátel, a slibuje brzké oživení svých hlavních internetových stránek, dodala agentura s odvoláním na americkou zpravodajskou skupinu SITE, která monitoruje internetové stránky extremistů ve světě.