Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Piráti se zmocnili ukrajinské lodi plné tanků

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
26. září 2008
15:27

Ukrajinské nákladní lodi, která mířila do keňského přístavu Mombasy, se ve čtvrtek u somálských břehů zmocnili piráti.

Podle nejmenovaných ukrajinských zdrojů loď přepravovala náklad asi tří desítek tanků sovětského typu T-72 a součástí pro obrněné vozy. Rusko oznámilo, že vyslalo k somálským břehům válečnou loď.

Na palubě uneseného plavidla bylo 17 Ukrajinců, tři Rusové a jeden Lotyš. Informace o zbrojním nákladu ukrajinské ministerstvo zahraničí teprve ověřuje.
Poslední zprávy poskytnuté z přepadené lodi Faina uváděly, že k se ní přiblížily tři rychlé motorové čluny s po zuby ozbrojenými útočníky. Pak bylo spojení přerušeno a jiné informace se zatím získat nepodařilo.

Velení ruského válečného námořnictva nařídilo baltské flotile vyslat k somálskému pobřeží válečnou loď Něustrašimyj. Admirál Vladimir Vysockij, který ruskému námořnictvu velí, již dříve hovořil o záměru v nejbližší době nasadit ruské válečné lodě do boje proti pirátům. Tyto lodě by se však neměly zapojit do mezinárodních operací, ale měly by postupovat samostatně.

Něustrašimyj je v ruské terminologii označován za hlídkovou loď, západní experti jej považují za raketovou fregatu. Na palubě má 210 členů posádky, je s to dosáhnout rychlosti až 30 námořních uzlů (55 kilometrů za hodinu). Vyzbrojen je protilodními a protileteckými raketami, univerzálním kanónem i vrtulníkem.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě, letos zde bylo přepadeno více než 40 lodí. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras na světě. Ročně tudy propluje okolo 50 000 plavidel.