Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Austrálanům se už monarchie zajídá

Alžběta II.
Alžběta II.  (Autor: Archív)
Autor: Famous - 
25. září 2008
09:11

Královnu Alžbětu II. jako hlavu státu v Austálii stále vítají davy nadšených lídí. Podle posledního průzkumu však příznivců monarchie stále ubývá.

 

Podle průzkumu společnosti Herald/Nielsen se proti monarchii a pro republiku s prezidentem vyslovilo 52 procent Australanů, osm procent ještě nemá jasno, zatímco 40 procent touží zůstat poddanými britských vladařů.

Výsledky průzkumu přišly v době, kdy australskou politickou scénu ovládají republikáni. Tvoří vládu, ale jsou dokonce i v opozici. Tamní premiér Kevin Rudd vyřadil v posledních volbách monarchistu Johna Howarda a vždy o sobě tvrdil, že je celoživotním zastáncem moderní republiky.

Ale také nový šéf opoziční Liberální strany Malcolm Turnbull se pro republiku vyjadřuje už posledních deset let. Jeho předchůdce byl přitom ještě monarchistou.

Jenže vyhlásit republiku mohli Australané už v roce 1999, tehdy ovšem většina občanů v referendu podržela královnu Alžbětu II. a ponechala jí trůn. Politologové míní, že je to právě osobnost nejdéle vládnoucí panovnice, nikoli monarchie sama, co Australané stále obdivují. Pokud na trůn dosedne princ Charles, z Austrálie se rychle stane republika.

"Neměli jsme úspěch v referendu za královniny vlády. V roce 99 jsem říkal, že pokud budete volit proti republice, neznamená to na dlouhou dobu, a příští šance přijde, až skončí královna svou vládu," přiznal Turnbull.