Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Oběti z Brodu zemřely skoro okamžitě, ukázaly pitvy! Bez šance přežít

Autor: ČTK, simao - 
1. března 2015
14:35

Je to smutný úkol v rámci vyšetřování masakru v Uherském Brodě. Nařízeny byly i pitvy těl obětí. Jejich první závěry nyní poodhalil státní zástupce Roman Kafka. Pitvy ukazují, že oběti zemřely skoro okamžitě a neměly šanci přežít, uvedl Kafka v České televizi.

Kafka v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že z ohledání místa činu, z toho, co je známo z výpovědí svědků, a z toho, co už teď vyplývá ze závěrů osmi pitev, je patrné, že všechny oběti zemřely "prakticky okamžitě".

Vrah je podle žalobce střelil opakovaně do míst, která přežití vylučovala. "Nikdo nemohl přežívat déle než v řádu několika minut a i to je spíše teoretická otázka. Nikdo z nich neměl šanci ta rozsáhlá střelná zranění přežít," dodal státní zástupce. Vrah podle něj nebyl psychicky v pořádku. "Těžko si umím představit že by osoba zcela příčetná spáchala takto hrůzný čin," dodal.

Kdo byly oběti střelce Zdeňka K.?

Jména jsou známá všechna. Servírka Edita Š. (44), po které zůstali dcera (27) a syn (23). Důchodce Václav Jančařík (63), zednický mistr. I on měl s manželkou Ludmilou dvě děti, které jsou již dospělé (33 a 38). Dále pak důchodce a folklorista Oldřich K. (66), organizátor kulturních akcí v Uherském Brodě.  Zapálený a obětavý člen spolku místních Patriotů organizoval proslulé Bílokarparské slavnosti. Dalšími oběťmi šíleného střelce se stali Jan K., Karel V., Jiří V., Karel G. a Ivan D.

Policejní psychologové nyní poskytují od prvních chvil pomoc rodinám obětí a pozůstalým. "Členové týmu v uplynulých dnech pracovali s přibližně třiceti osobami z řad obětí, pozůstalých a svědků," uvedl krajský policejní mluvčí Pavel B. Stránský. 

Představitelům města se však policie jmenný seznam obětí tragédie předat nechystá. "Seznam obětí představitelům města nebude předán. Policie České republiky předává informace včetně osobních údajů pouze v případě, kdy je dán právní titul pro jejich předání, zejména pokud je předání potřebné pro plnění úkolů jejích nebo úkolů jiných orgánů veřejné správy. V případě požadavku na předání identifikačních údajů osob poškozených trestným činem vedení města není tento právní titul však dán," stojí v prohlášení na stránkách policie.cz.

Policejní prezident: Stojím za postupem policie

V médiích se objevila svědectví přeživších, kteří byli v době útoku v restauraci. Zákrok policie kritizují, především přišel podle nich pozdě. Podle údajů zveřejněných policií dorazila první hlídka na místo ve 12:47, devět minut poté, co policie dostala první telefonickou informaci o střelbě.

Hlídka se stáhla poté, co na ni útočník začal střílet. Speciální zásahová jednotka vnikla do budovy po 14:20. Mezitím policie s pachatelem vyjednávala, protože se domnívala, že drží živá rukojmí. Dosavadní údaje však naznačují, že pachatel asi vraždil hned poté, co přišel na místo.

Policejní prezident Tomáš Tuhý v neděli v ČT řekl, že dál stojí za postupem policie, která je nyní pod tlakem. Podle kritiků mohla některé z obětí střelce zachránit a její zásah přišel pozdě.

Třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu zastřelil v úterý v restauraci Družba osm lidí, k nimž asi neměl žádný bližší vztah. Pak spáchal sebevraždu. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika dalším se podařilo uniknout.

Video Zprávy: Příběhy lidí, kterým krutý střelec z Brodu popravil příbuzné a kamarády! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zauber ( 2. března 2015 08:14 )

Když je přání otcem myšlenky, anebo pitva, či výsledek pitvy podle stanovené objednávky.

rastasan ( 2. března 2015 04:27 )

Jestli má někdo zájem at si přečte tenhle článek. Jsem zvědavý kdo to udělá. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chcete-viniky-Langer-Kubice-John-Drtiva-pol icejni-dohra-zasahu-v-Uherskem-Brode-363915

rastasan ( 2. března 2015 04:21 )

Co je tohle za blbost?

rastasan ( 2. března 2015 04:20 )

Nejhorší problém je že policie má mnohem více informací než my co tu rozvíjíme sve ,,teorie,,.

tgbb ( 2. března 2015 03:31 )

krásy puče 1989 střelba do lidí ,tolik nových věcí zažíváme

Zobrazit celou diskusi