Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Masarykově nádraží se může stavět

Masarykovo nádraží
Masarykovo nádraží  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
18. září 2008
17:05

Pražští zastupitelé ve čtvrtek odsouhlasili 43 změn v územním plánu. Umožní mimo jiné stavět na místě dnešních kolejí na Masarykově nádraží.

Úprav by se měly dočkat také Nákladové nádraží Žižkov, Smíchovské nádraží a řada původních průmyslových oblastí, které jsou dnes hodnoceny jako takzvané brownfields, vyplývá ze čtvrtečního jednání zastupitelů.

Nejdůležitější změna se týká velmi diskutované možnosti přeměny Masarykova nádraží. Předkladatel změn a radní pro oblast územního rozvoje Martin Langmajer popírá, že by schválené změny mohly v dohledné době vést ke zrušení nádraží.

Před časem také novinářům řekl, že na Masarykově nádraží zůstanou zachovány historické železniční budovy, které jsou památkově chráněné. Nádraží by se prostřednictvím Opletalovy ulice mělo spojit s Karlínem, vyrůst by tam měly nové budovy. Langmajer by zde preferoval byty před mrtvými zónami s administrativními budovami.

Plány na zrušení Masarykova nádraží vzbudila i veřejnosti vlnu nevole. O petici na záchranu Masarykova nádraží si můžete přečíst zde.