Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Epidemie žloutenky se šíří i na Moravě a ve Slezsku

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
18. září 2008
15:18

AKTUALIZOVÁNO: V Moravskoslezském kraji letos stoupl počet lidí nakažených žloutenkou typu A. Mezi nemocnými jsou i dva žáci základní školy.

Nemoc se objevila na jedné základní a jedné střední škole. Hygienici jsou kvůli tomu v pohotovosti a před několika dny obeslali všechny školy v regionu dopisem, kde je vybízí k prevenci. Učitelé mají dětem připomínat hygienu. Žádná další opatření se však zatím nechystají. Školy, kde se nemoc objevila, jsou pouze pod zvýšeným zdravotnickým dohledem, řekl dnes ČTK ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.


V Moravskoslezském kraji letos stoupl počet lidí nakažených žloutenkou typu A. Krajská hygienická stanice v Ostravě zatím eviduje 22 případů.

To je zhruba trojnásobek proti celému loňskému roku, kdy hygienici zaznamenali celkem sedm případů, řekla dnes ČTK Irena Martinková z protiepidemického odboru.

Nejvíce nakažených je na Frýdecko-Místecku, kde bylo dosud zaznamenáno 19 případů. Největší výskyt je přímo ve Frýdku-Místku a ve Sviadnově, kde se v červenci žloutenkou nakazilo devět dělníků v jedné z ubytoven. Hygienici zaznamenali i výskyt žloutenky ve dvou rodinách, v nichž onemocnělo celkem pět osob.

Žloutenka typu A většinou nepřechází do chronického stadia. Přenáší se zpravidla při nedodržování zásad osobní hygieny, zejména nedostatečným mytím rukou po návštěvě toalety. Inkubační doba, tedy doba od nákazy do rozvinutí příznaků onemocnění, je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní.

Žloutenka se může nejprve projevovat jako chřipkové onemocnění a nakažený člověk tak může mít například zvýšenou teplotu, bolesti hlavy, rýmu, kašel a podobně. Po této ohlašující fázi nastává samotné onemocnění. Pacient má tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže. Někdy se však některé příznaky vůbec nemusí projevit a nemocného přivádí k lékaři žluté zbarvení kůže a bělma oka. Léčba nekomplikované žloutenky typu A trvá dva až čtyři týdny, rekonvalescence pak několik týdnů.