Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ondrovi rodiče: ´Jen ať se nám vrátí!´

Autor: Pavel Čempěl, šim, ČTK - 
18. září 2008
15:32

AKTUALIZOVÁNO: Rodiče zmizelého Ondry (1,5) z Otic jsou zoufalí. Jejich chlapeček je stále nezvěstný. Spekuluje se o jeho únosu. Podle senzibilů je naživu.

"Dáme všechno na světě, jen aby se nám vrátil," vzkazuje zoufalá rodina malého Ondry (1,5) z Otic na Opavsku.

Dítě je už třetí den nezvěstné a všechny snahy o jeho nalezení se míjejí účinkem. Příbuzní i profesionální pátrači jsou vyčerpaní, ale nechtějí se vzdát.

"Pořád se snažíme Ondru najít. Už druhou noc jsme nespali. I kdybychom si chtěli na chvíli zdřímnout, prostě to nejde. Myšlenkama jsme stále u něj," říká se slzami v očích Jaroslav Mocek, bratr Ondrovy maminky. K jejich domu stále přicházejí známí a nabízejí svou pomoc. "Jsou to výborní sousedé takový osud si nezaslouží," prohodí jeden z Otických starousedlíků, který se rovněž zapojuje do pátrání.

"Stále věřím, že je v pořádku," nepropadá skepsi další Ondrův strýc a už nesedá na kolo a znovu vyráží do terénu. Tam tráví veškerý čas i Ondrův otec. O jeho matku, která ztrátu nemladšího ze čtyř sourozenců snáší nejhůře, mezitím pečují příbuzní.

Rodina je nesmírně vděčná všem profesionálům i dobrovolníkům, kteří v Oticích operují už tři dny. V zoufalství se však uchyluje i k nestandardním řešením. Kontaktuje senzibily po celé republice a zprávy, které dostává, jsou jí povzbuzením. Podle senzibilů je totiž Ondra stále naživu.


Pátrání po Ondrovi - den třetí

V ranních hodinách zahájili hasiči, policisté i dobrovolníci již třetí den pátrání po Ondrovi, který se ztratil v úterý vpodvečer z neoplocené zahrady.

Během středy se do hledání chlapečka zapojily dvě stovky záchranářů i tamějších dobrovolníků, kteří pročesávali břehy i koryto rozvodněné říčky Hvozdnice i okolí vesnice Otice, odkud chlapec pochází. V pátrání jim vypomáhal také vrtulník s termovizí.

O průběhu předchozího pátrání čtěte zde.

Záchranáři pracují také s možností, že se chlapec mohl vydat cestou směrem na Opavu, kudy s rodiči často chodíval na procházky. Kromě toho se přidala varianta možného únosu či dopravní nehody.

"Únos v tuto chvíli nemůžeme vyvrátit ani potvrdit. Chytáme se už všech možností," řekl mluvčí. Dodal, že například policisté v okolí domu v Oticích hledali stopy po dopravní nehodě. "Procházeli silnice a hledali střepy, které by nehodu potvrdily," řekl.

Dodal, že dnes se do pátrání zapojí pět desítek policistů, 30 hasičů a pátrací tým posílí opět dobrovolníci. "Stahujeme policisty z širokého okolí. Dnes jsme například zrušili střelby a kolegové, kteří se jich měli účastnit, budou chlapce hledat," vysvětlil Černohorský s tím, že se do pátrání zapojí i skupina záchranářů a speciálně vycvičení psi. "K dispozici budeme mít opět i vrtulník s termovizí. Jestli vzlétne, zatím ale není jisté," uvedl.

V souvislosti s možností, že chlapec spadl do řeky, budou policisté nepřetržitě hlídat dva nedaleké splavy a hasiči opět propátrají koryto potoka Hvozdnice.

Čtěte také:

I tyto děti hledá Policie ČR