Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Františkánská zahrada zůstane Praze 1

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
11. září 2008
11:40

AKTUALIZOVÁNO: Františkánská zahrada v centru hlavního města zůstane nadále ve vlastnictví radnice Prahy 1.

Provincie bratří františkánů, která se parku soudně domáhala, dnes vzala zpět odvolání proti rozhodnutí prvoinstančního soudu. Ten nárok církevního řádu na pozemek neuznal a jeho verdikt nyní nabyl právní moci. Odvolací řízení u Městského soudu v Praze bylo zastaveno.

Podle právního zástupce první městské části Ivana Chytila byl spor zbytečný. "Radnice se o zahradu vždy dobře starala a nebylo potřeba podávat žalobu na určení vlastnictví," řekl. Advokát doufá, že radnice bude nyní moci v parku rozšířit dětské hřiště, jehož stavba byla kvůli soudnímu jednání zastavena.

"Žalobce se po zvážení všech okolností rozhodl udělat vstřícné gesto," uvedl právník františkánů. Uznal však, že pokračovat ve sporu by nebylo účelné.

Františkáni o restituci parku původně nepožádali. S městskou částí se domluvili na tom, že radnice Františkánskou zahradu obnoví a bude se o ni starat. Žalobu podali až poté, co Praha 1 začala uvažovat o rozšíření dětského hřiště v blízkosti kláštera. V žalobě mniši uváděli, že jejich vlastnické právo na pozemek nikdy nezaniklo.

Františkánská zahrada je oblíbeným odpočinkovým místem Pražanů i turistů. Veřejnosti byla zpřístupněna po vyhnání františkánů komunisty v roce 1950. Od té doby je používána jako spojnice mezi Václavským a Jungmannovým náměstím. V letech 1989 - 1992 byla zrekonstruována. Podle Chytila má pozemek hodnotu kolem 75 až 80 milionů korun.