Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Právník rodičů: Nemocnici to musí bolet!

Autor: Ondřej Požár - 
10. září 2008
11:35

AKTUALIZOVÁNO: Výměna holčiček musí třebíčskou nemocnici hodně bolet! Při středečním jednání to zdůraznil právník rodičů zaměněných dětí Igor Veleba.

Obhajoval tak žalobu rodičů Nikolky a Veroniky, kteří od nemocnice v Třebíči při sporu na ochranu osobnosti požadují celkem 12 milionů korun jako finanční odškodnění za to, že zdravotní sestra předloni 9.prosince krátce po porodu obě miminka zaměnila.

"Nesmí docházet k tak fatálním následkům při výměně dětí při tak banálním pochybení zdravotníků v nemocnici!" stojí si za svým Veleba. Podle něj by žalovaná částka třebíčskou nemocnici nezruinovala. "Nemocnice má dobrý kapitálový základ, dvanáct milionů korun ji určitě nepoloží!" míní právník.


Kauzu pro vás sludujeme. Čtěte také:

Záměna miminek: Soudce rodiče neusmířil


Narážel tak na námitku soudce Michala Ryšky. Ten zdůraznil, že například soudem přiznaná náhrada škody přes 15 milionů korun fatálně postiženému chlapci Filipovi znamenala zánik základní školy v jihočeské obci Cizkrajov.

Podle Veleby je žalovaných 12 milionů korun nejen odškodněním pro rodiče a obě holčičky, ale také tvrdým postihem právě pro nemocnici, která záměnu dětí a následné trauma rodičů zavinila. Právník připustil, že každý rodičovský pár už dostal sto tisíc korun od Kraje Vysočina. Tyto peníze však podle Veleby zcela pokryly tehdy vynaložené finanční náklady na testy DNA, na poplatky a na soudní řízení u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Další peníze dostali rodiče od německé televize, která s nimi natočila exkluzivní rozhovor. "Tyto peníze však prakticky jen pokryly náklady na cestu do Německa a zpět," upozornil Veleba.

A povzdechl si, že dosud nikdo neprojevil zájem o zfilmování či sepsání knihy o záměně holčiček. Jeho poznámka vyvolala úsměv na tvářích lidí, přítomných v soudní síni.