Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sebevrah naplnil vanu benzinem a odpálil se

Exploze zdemolovala celé 2. patro. Tlaková vlna se šířila z oken na obou stranách
Exploze zdemolovala celé 2. patro. Tlaková vlna se šířila z oken na obou stranách  (Autor: Blesk - Pavel Čempěl)
Autor: Pavel Čempěl - 
6. září 2008
14:50

Šílený sebevrah (41) nechal explodovat svůj byt v Havířově – Městě. Výbuchem chtěl podle svědků zabít všechny obyvatele domu.

Kombinací značného množství benzinu a puštěného plynu se mu to málem podařilo. Atentátník zahynul a zranil čtyři policisty a svou družku (37).


Ulice U Stromovky je od výbuchu nepřístupná. Majitel poničeného domu RPG Estate zajišťuje nájemníkům náhradní ubytování. Ulice U Stromovky je od výbuchu nepřístupná. Majitel poničeného domu RPG Estate zajišťuje nájemníkům náhradní ubytování. | Blesk - Pavel Čempěl

Ulice U Stromovky je od výbuchu nepřístupná. Majitel poničeného domu RPG Estate zajišťuje nájemníkům náhradní ubytování.


V sobotu ráno dostala policie hlášení, že nájemník z ulice U Stromovky nosí do bytu kanystry z benzinem. Na místo vyrazily dvě hlídky a začaly dům evakuovat. „Kontaktovali mužovu družku a spolu s ní chtěli vstoupit do bytu. Když ale otevřeli dveře, došlo k výbuchu,“ sdělila policistka Zlatuše Viačková. Jak dodala, policisté a družka utrpěli popáleniny a pohmožděniny. Dva strážci zákona byli hospitalizováni.


Veronika (17) a Vojta (14) Klimešovi bydlí v bytě pod sebevrahem. Exploze je zastihla při evakuaci na schodech (jejich byt je ten s prádlem a satelitem) Veronika (17) a Vojta (14) Klimešovi bydlí v bytě pod sebevrahem. Exploze je zastihla při evakuaci na schodech (jejich byt je ten s prádlem a satelitem) | Blesk - Pavel Čempěl

Veronika (17) a Vojta (14) Klimešovi bydlí v bytě pod sebevrahem. Exploze je zastihla při evakuaci na schodech (jejich byt je ten s prádlem a satelitem)


"Policisté nám řekli, že máme vypnout spotřebiče a utéct z bytu," líčí okamžiky před neštěstím Veronika Klimešová (17), jejíž rodina má byt přímo pod sebevrahovým. Exploze ji zastihla pár vteřin poté, co s bratrem a maminkou vyběhla z bytu. Všechny zasáhla tlaková vlna. "Mamku to povalilo na zem a ze stěn opadávaly kachličky," popisuje Veronika sílu exploze.

Podle neověřených informací naplnil sebevrah benzinem vanu, do které si sám lehl. Navíc v bytě pustil plyn. Muž měl kriminální a drogovou minulost. V domě s ním byly neustále potíže a o sebevraždu se nepokusil poprvé.