Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Menzelův ´Anglický král´ v USA: Chvála i rozpaky

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2008
11:41

Ve Spojených státech se v pátek začíná promítat český film Obsluhoval jsem anglického krále. V prvních místních recenzích zaznívá hlavně chvála, ale nejen ta.

"Přes vážnost obsahu jde o imaginární, chvílemi erotický příběh, jehož hlavní rysy nesou stopy Chaplina a Forrest Gumpa," napsal filmový kritik Rick Warner k poslednímu snímku režiséra Jiřího Menzela na internetových stránkách agentury Bloomberg. Českému snímku, který si podle něj udržuje "snovou kvalitu", dal nejvyšší, čtyřhvězdičkové hodnocení s označením "skvělý".

Film Obsluhoval jsem anglického krále, který v pátek uvedou kina ve městech New York, Los Angeles a San Francisco, pochválil také časopis Filmmaker. Podle listu jde o "barvitý a ohromně zábavný pohled do Československa let 1920 až 1950".

Menší nadšení projevil komentátor listu New York Sun Nicolas Rapold, podle kterého je Menzelův počin "živým, ale neuspokojivým hodnocením tíživé kapitoly české historie". Dále soudí, že tato jinak skvostná, téměř hudebně řízená komediální fantazie se hroutí, protože vše není dobře definováno a není jeden přesvědčivý vůdčí herec.

Zfilmovaný příběh Bohumila Hrabala o antihrdinovi Janu Dítěti (Ivan Barnev/Oldřich Kaiser), jenž se vypracuje z pikolíka na milionáře, který skončí v socialistickém vězení, slavil již úspěchy v několika cizích zemích, především v Německu.

V distribuci ve Spojených státech se za posledních 12 let objevilo před uvedením "anglického krále" podle filmové historičky působící v New Yorku Ireny Kovářové 15 českých filmů.