Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

TV Prima dostala pokuty 3,6 milionu

 (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
28. srpna 2008
19:20

Komerční televize Prima dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání dvě pokuty v celkové výši 3,6 milionu korun.

Důvodem pokut je, že podle rady Prima porušila zákon tím, že v reality show Primy VyVolení - Noví hrdinové loni na podzim odvysílala neoddělenou nebo skrytou reklamu. Prima nechtěla výrok rady bez jejího písemného vyjádření příliš komentovat. Již v minulosti Prima za VyVolené dostala milionové pokuty, proti kterým se odvolala k soudu - částečně úspěšně a částečně neúspěšně.

Podle rady porušila Prima zákon tím, že ve třetí řadě VyVolených ve dnech 12. září až 30. listopadu odvysílala "neoddělenou reklamu poukazující slovním upozorněním moderátora na pořad o VyVolených na rozhlasových programech Frekvence 1 nebo Evropa 2". V případě Frekvence 1 to bylo jednašedesátkrát, u Evropy dvě šestnáctkrát. Za to rada udělila Primě pokutu 2,5 milionu korun.

Druhou pokutu ve výši 1,1 milionu korun dostala Prima za poněkud odlišnou věc, a to za odvysílání skryté reklamy spočívající "v prezentaci ochranné známky (loga novin Šíp) v pořadech ze série VyVolení - Noví hrdinové vysílaných mezi dny 13. září 2007 a 22. listopadu 2007".

"Vzhledem k tomu, že ještě nemáme písemné vyhotovení, vyčkáme na něj a pak se rozhodneme, jak zareagujeme," řekla ČTK v reakci na výrok rady mluvčí Primy Jana Kocová.



Prima i Nova dostaly od rady za své reality show VyVolení a Big Brother, které vysílaly na podzim 2005, vysoké milionové pokuty. Za Big Brother udělila rada Nově pokuty v celkové výši 43,3 milionu korun, Prima za první řadu VyVolených dostala pokuty ve výši 22,5 milionu. Podle rady mohly TV některými díly reality show narušit mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mládeže, neboť je odvysílaly mezi 06:00 a 22:00.



Další pokuty dostala Prima i za druhou řadu VyVolených, kterou vysílala loni na jaře.



Obě televize se proti postupně uděleným pokutám začaly odvolávat k soudu. Některé spory vyhrály, na jaře letošního roku ale Nejvyšší správní soud naopak část pokut uznal.