Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Děvčátko s menigokokem bojuje o život

Pokud se na kůži objeví tyto flíčky, vůbec neváhejte a nemocného okamžitě odvezte k lékaři. Nebo volejte záchranku.
Pokud se na kůži objeví tyto flíčky, vůbec neváhejte a nemocného okamžitě odvezte k lékaři. Nebo volejte záchranku.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, red - 
26. srpna 2008
22:59

Ve velmi vážném stavu je osmiměsíční holčička, kterou v neděli přijala pražská Všeobecná fakultní nemocnice s podezřením na meningokokovou sepsi.

Děvčátko leží na dětské jednotce intenzivní péče, lékaři se snaží zabránit selhání orgánů, řekl novinářům ředitel nemocnice Jan Bříza. Mluvčí nemocnice Petra Pekařová doplnila, že životní funkce dítěte zajišťují přístroje.

V neděli přijali lékaři dětského oddělení nemocnice v Liberci dítě s vysokými horečkami a červenofialovými skvrnami na těle, které jsou příznakem meningokokové sepse. Bakterie při ní napadá nejen mozek, ale i další orgány, řekla novinářům liberecká krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

"Ještě v neděli v noci přepravil vrtulník holčičku z Liberce do pražské nemocnice. Podezření na meningokokovou sepsi se zatím nepotvrdilo, ale lékaři udělali všechna opatření, jako by ji holčička měla," uvedla ještě před potvrzením diagnózy epidemioložka.

Meningokokové sepsi se laicky říká otrava krve a patří mezi životu nebezpečná onemocnění.

"V letošním roce jsme v Libereckém kraji zaznamenali sedm potvrzených případů meningokokové sepse nebo meningokokových zánětů mozku. Jeden pacient, tříletý chlapec, zemřel," uvedla Prattingerová.

U holčičky prý testy potvrdily přítomnost meningokokové infekce. "Holčička je stále v kritickém stavu, který se nezměnil. To ovšem může být v případě meningokoka pozitivní zpráva," uvedla tisková mluvčí pražské nemocnice Petra Pekařová.