Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bouře, blesky a mrtví lidé!

Blesk letí rychlostí 10 - 100 tisíc km/hod.
Blesk letí rychlostí 10 - 100 tisíc km/hod.  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: op, Zpravodajové Blesku, INT - 
17. srpna 2008
05:00

Bouřková vlna, která se od pátečního rána přesouvala přes Česko, způsobila veliké problémy na severu Moravy.

Hasiči likvidovali požáry způsobené bleskem, hořely stromy, provoz se zastavil na dálnici D47. Horší situace byla v ostatních státech Evropy. Tam umírali lidé…

Popelem lehl po úderu blesku dřevěný domek v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. "Dřevěná stavba byla už celá v plamenech. Propadla se i střecha. Neměli jsme šanci dům zachránit," řekl Nedělnímu Blesku hasič ing. Petr Faster. Další rodinný dům hořel v Dětmarovicích na Karvinsku. V Petrovicích a Kobeřicích zase blesk zapálil stromy, v Janovicích pak lesní porost.

Na dálnici D47 byl na několik hodin uzavřen kvůli výpadku technologického zařízení klimkovický tunel. K více než 20 zásahům vyjížděli také hasiči na jihu Moravy. V regionu odřezávali větve a popadané stromy a čerpali vodu ze sklepů. Vodu tahali i ze 40 cm hlubokého jezírka, které se po lijáku vytvořilo pod železniční tratí v Modřicích. A jak bude v pátek? Polojasno, přeháňky pozlobí jen na severu. Přes den bude 17 až 22 stupňů C.


Pěkně zmoklá Velká cena

Déšť poznamenal nejen tréninky na Velkou cenu ČR světového šampionátu silničních motocyklů v Brně, ale i život fanoušků v kempech v okolí okruhu. Kemp Start v Kývalce byl včera dokonce zavřený. "Kvůli dešti a blátu na cestách jsme kemp radši zavřeli," řekl šéf tábořiště Josef Jelínek.

Pěkně zmoklá Velká cena Pěkně zmoklá Velká cena | Ondřej Požár

Motorkáři tam jezdili v bahně. Lidé v kempu se ukrývali před mrholením. Někteří si vyrobili přístřešek z igelitu, nataženého z otevřených zadních dveří auta ke kolíku.


Okolní státy: nepřežilo 10 lidí!

Vlna bouřek a dešťů si v Evropě vyžádala 10 životů. Na Slovensku, v Jaslovských Bohunicích, zemřeli dva návštěvníci festivalu HARDfest, které za noční bouřky zasáhly padající stromy. Tři lidé zahynuli v Polsku. V Rakouska přišla o život žena, která byla na výletě. Překvapilo ji krupobití, schovala se pod strom, vichr ho však vyvrátil. Itálie hlásí čtyři mrtvé. Blesk zasáhl chlapce (10) z Turína a Janovan (37) se utopil v moři. V Alpách zemřeli dva horolezci.