Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moťovský: V Nice chtěl dělat obchody za miliardy!

Autor: Eva Hofrichterová, David Malík - 
17. srpna 2008
05:00

Pohřešovaný majitel Gottlandu a prezident Miss ČR Jan Moťovský (38) chtěl ve francouzském letovisku Nice dělat obchody století!

 

Vybral si pro ně hlavní třídu La Promenade des Anglais, kde Nedělní Blesk vypátral i jeho vlastní dům! Přímo v nejdražším centru perly francouzské Riviéry a jen půl kilometru od hotelu Le Palais de la Méditerranée, kde měl jednat s ruskými podnikateli. A potom už ho nikdo nespatřil…

Opravit a výhodně prodat. Takový byl zřejmě plán zmizelého majitele soutěže Miss ČR. Opravit a výhodně prodat. Takový byl zřejmě plán zmizelého majitele soutěže Miss ČR. | David Malík

Pětipatrový dům, spíš palác, s půvabnou patinou musel Moťovského v proslulém městě boháčů přijít na pár stovek milionů. Chodby jsou z mramoru, bytelné dveře z tropického týkového dřeva a veškeré kování je pozlacené. Na domě visí transparent, který ohlašuje: "Rekonstrukce povolena."

Když reportéři Nedělního Blesku vstoupili do domu, bylo jasně vidět, že probíhá renovace dvou pater. Proč asi? Moťovský měl s domem velké úmysly: prodat byty za závratné částky, v nejlepším případě celý dům, právě ruským podnikatelům.

Druhé Karlovy Vary

Možná ale právě tyhle transakce se mu staly osudnými. Letovisko Nice se totiž blíží našim Karlovým Varům a naprosto vše naznačuje, že ho okupovala ruská mafie.

"Neradi používají platební karty. To raději vyklopí kufřík dolarů, skoupí domy, vyberou ve zlatnictví ty nejlepší kousky, nakoupí nejdražší náramky, náhrdelníky, prsteny…," vysvětluje majitel místního zlatnictví Gilbert a dodává, že tito lidé zásadně platí 'cash' a o daních snad nikdy ani neslyšeli.

Už podle nabídek prodeje domů a bytů psanými v azbuce lze vytušit, že nejlepšími zákazníky jsou právě 'noví Rusové', jimž peníze jen tečou mezi prsty. A s nimi se dělají grandiózní kšefty, díky nimž vzkvétá i Nice. A mezi lidmi se čím dál víc šeptá o mafiánech. Není divu, že pro Moťovského musely transakce s takovými partnery znít jako rajská hudba, byť často nebezpečná.

"Neměl jsem nikdy strach o svého šéfa. Měl čich na správné obchody i na správné lidi. Vždy se mu dařilo, protože to uměl," říká ředitel impéria Moťovského firem Zdeněk Kohák, který má na starosti i Gottland v Jevanech či Gott Gallery Restaurant v Praze.

Obchody s Rusy tajil

Moťovský se ale snahou rozšířit své finanční aktivity s Rusy nikdy nechlubil. Místo strachu se rozhodl se žraloky finančního světa jednat a spoléhal na Štěstěnu jako vždycky. Zatím to ale vypadá, že mu to tentokrát zřejmě nevyšlo.

Více se dočtete v Nedělním Blesku.

Čtěte také:

Nezvěstný Moťovský: Tady zmizel!