Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ne všichni nalezenci měli štěstí

Fotografie
Ilustrační foto - babybox  (Autor: internal)
Autor: kol - 
14. srpna 2008
14:12

Případů nalezených odložených dětí v Česku přibývá. Policie k dnešnímu dni registruje takových skutků nejméně dvanáct od začátku roku. Některé si připomeňme.

V úterý po dvaadvacáté hodině nalezl správce hloubětínské ubytovny na chodbě igelitovou tašku s několikadenním novorozencem. Podle názvu ubytovny získal chlapec také jméno Toník. Jak již Blesk.cz informoval, v současné době je chlapec v pořádku a v péči odborníků neonatologického centra nemocnice Na Bulovce.

Malý chlapec je v současné době na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Bulovka a je ve velmi dobrém zdravotním stavu. Malý chlapec je v současné době na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Bulovka a je ve velmi dobrém zdravotním stavu. | Blesk - David Malík

Podle odborníka na problematiku odložených dětí a zakladatele projektu českých babyboxů Ludvíka Hesse se mohlo jednat o zoufalý čin cizinky, která netušila, že nedaleko místa kde dítě zanechala, je babybox, který je k takovému účelu přímo zřízen.

Aktivních babyboxů je v Česku v současné době umístěno jedenáct

A navíc - několik dalších jich bude zprovozněno do konce tohoto roku. Dokonce u nás vyšel leták s informacemi o baby-boxech v ukrajinštině. Proč?

Foto: 

"Polovina potenciálních klientů jsou cizinky, často Ukrajinky," vysvětlil Ludvík Hess. Pokud jsou cizinky v Česku nelegálně, obvykle porodí mimo nemocnici. Bojí se, že na ně nemocnice zavolá cizineckou policii a ještě po nich bude chtít zaplatit za pobyt.

Ilustrační foto - babybox Ilustrační foto - babybox | Jiří Hadač



 

Nalezené živé děti, odložené po porodu - od začátku roku 2008

 


  • 11. srpna - chlapeček: Toník, 2-4 dny (Praha)

Toník si vykřičel právo na život!

Na chodbě ubytovny v pražském Hloubětíně byla v úterý krátce po 22. hodině nalezena taška s živým několikadenním miminkem. Lékaři odhadují věk miminka na dva až čtyři dny. Policisté teď pátrají po jeho matce, kterou podezírají ze spáchání trestného činu opuštění dítěte. Je možné, že si ubytovnu spletla s nedalekým babyboxem.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


  • 16. července - děvčátko: Lucinka, předána po porodu (Mladá Boleslav)

Projekt babyboxů zachránil další dítě

Projekt babyboxů, speciálních schránek pro anonymně odložené děti, zřejmě zachránil další dítě. Ludvíku Hessovi, autorovi projektu, se neznámá těhotná žena telefonicky svěřila s plánem vložit své ještě nenarozené dítě do babyboxu. Hess ženu předvědčil, aby šla do mladoboleslavské nemocnice. Žena porodila zdravou dívku, která nyní čeká na náhradní rodiče.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


  • 8. dubna - děvčátko: Kristýnka, 1 den (Praha)

Další odložené dítě!

S nechtěnými dětmi jako by se letos roztrhl pytel. První byla Sonička z hloubětínského babyboxu, pak v rychlém sledu následovala Janička a Honzík. Další nechtěné dítě se narodilo v úterý večer. V naprosté tajnosti a doma. Je to holčička a máma ji nechce prý proto, že si další dítě už nemůže dovolit. Kromě života jí ale ještě dala jméno Kristýnka. Holčička nebyla předána do "schránky na děti", ale byla svěřena do péče Fondu ohrožených dětí.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


  • 7. dubna - děvčátko, 1-2dny (Vsetín)

Ve vsetínském paneláku našli batole

Jeden až dvou roční dítě nalezli odložené na svých schodech obyvatelé panelového domu ve Vsetíně. K nálezu jeden až dvou denního děťátka došlo v pátek po sedmé hodině večer ve Vsetíně. Prvním člověkem, který si batolete všiml na schodech panelového domu v Jiráskově ulici, byla čtrnáctiletá dívka vracející se z procházky.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


  • 4. dubna - chlapec: Mário, 8-měsíců

Říkejte mi Mário

První dítě odložené do babyboxu Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Chlapci je už osm měsíců a našli u něj rodný list a dopis od matky. Jmenuje se Mário, je mu osm měsíců (!) a je prvním dítětem, odloženým do babyboxu Nemocnice Milosrdných bratří v Brně! "Dítě do boxu odložila v 10.10 hodin neznámá žena, která ke kojenci přiložila dopis a rodný list chlapečka," uvedl mluvčí nemocnice Pavel Gejdoš.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


  • 16. březen - děvčátko: Terezka (ihned po porodu)

Terezku odložili v igelitce

Užitečnost zřizování babyboxů se znovu potvrdila. Nechtěná holčička byla bezprostředně po porodu odložena v igelitové tašce. V Olomoucké porodnici se krátce po desáté hodině rozdrnčel alarm babyboxu. Sestra novorozeneckého oddělení v něm našla igelitovou tašku a v ní byla zdravá holčička. Sestřičky jí daly jméno Terezka.

Více o tomto případu si přečtěte zde.


 

Nalezené mrtvé děti, odložené po porodu - od začátku roku 2008:

 


+ 29. května - Na třídicí lince odpadů v Pileticích u Hradce Králové našli pracovníci firmy tělo novorozeněte, které bylo zabalené v igelitu.


+ 27. dubna - Mrtvý novorozenec byl nalezen v jedné z popelnic v Krymské ulici na Praze 10. Matka dítěte následky utajeného porodu nepřežila.


+ 18. dubna - Mrtvé tělo novorozence objevil v řece Moravě kolemjdoucí. Tělo chlapečka bylo zaklíněno mezi kameny u jezu v Baťově kanále ve Spytihněvi na Zlínsku.


+ 6. března - Mrtvé tělíčko dítěte bylo nalezeno ve sklepě domu v Hradební ulici ve Žluticích na Karlovarsku. Tělo bylo zabaleno do igelitové tašky. Znalecké posudky prokázaly, že se dítě narodilo živé, jeho matka byla obviněna z vraždy.