Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komořany a Lahovice propojily tunely

Autor: Lucie Müllerová - 
8. srpna 2008
08:35

Vnější pražský obchvat je zase o krok dál. Dvojice tunelů už propojila Komořany a Cholupice.

Ve čtvrtek dělníci slavnostně dokončili také ražbu tříproudového tubusu tunelu v úseku R513 z Vestce do Lahovic. A ten je součástí pražského okruhu, kterého by se mohla metropole dočkat už za dva roky.

Dvouproudový tunel prorážely dvě party dělníků osm měsíců proti sobě. A včera dotáhly práci do finiše. Stěny téměř dvoukilometrového tunelu budou v následujících dnech dokončovat ještě betonáři, pak přijde na řadu instalace vodovodů, kanalizace a kabelového vedení.

"A přesně za rok, v srpnu 2009, začneme s pokládkou cementobetonové vozovky. Následně bude probíhat zkušební provoz technologických zařízení tak, aby se pro řidiče celý úsek otevřel v dubnu 2010," prozradil plány Karel Fulík ze společnosti Skanska.

Na osmapůlkilometrovém vestecko–lahovickém úseku nabídne řidičům klesající tunel dvouproudovou vozovku, stoupající ještě o jeden jízdní pruh více. A auta tam budou zřejmě svištět až stokilometrovou rychlostí. Další ozdobou celého úseku bude i 236 metrů dlouhý tunel přes Vltavu. Realizace vestecko– lahovického úseku vyjde na 5,9 miliardy korun a kompletní dokončení je plánováno na rok 2010.

Stavba v číslech:

R513 Vestec – Lahovice
Náklady: 5,9 miliardy korun
Zahájení: 2006
Dokončení: 2010
Délka úseku: 8,5 km


83 kilometrů, které zklidní Prahu

Třiaosmdesát kilometrů dlouhý vnější pražský okruh by měl zásadním způsobem zklidnit dopravu v metropoli. Nejzásadnější změny přinesou úseky Lahovice– Vestec, Slivenec–Lahovice a Vestec–D1. Do provozu budou uvedeny současně a měly by ulevit hlavně Jižní spojce, Barrandovu a Radotínu.

73 kilometrů. které zklidní Prahu 73 kilometrů. které zklidní Prahu | Magistrát hl. m. Prahy