Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Domácí násilí trápí rodiče pražských narkomanů

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
7. srpna 2008
17:32

Stále více rodičů, jejichž děti jsou závislé na drogách, se v Praze obrací o pomoc na intervenční centrum pro oběti domácího násilí.

Zatímco dříve to bylo nanejvýš pět lidí měsíčně, v červenci již rodiče agresivních narkomanů tvořili dokonce plnou čtvrtinu ze 124 klientů, kteří centrum zřízené magistrátem minulý měsíc kontaktovali. Novinářům to ve čtvrtek řekla vedoucí centra Marie Šusterová. Podle informací magistrátu byli v červenci kvůli domácímu násilí z bytu vykázáni tři lidé.

"Lidé si často stěžují, že je děti okrádají. Vybírají jim z bytu všechny cenné věci, nepracují a na ubytování jim nepřiplácejí," uvedla Šusterová. Většinou jde o lidi ve věku kolem 30 let. "Měli jsme ale i jeden případ, kdy rodiče napadal patnáctiletý kluk," konstatovala.


Rodiče závislých násilníků ohrožení přiznávají jen neradi

"Bojují s pocity studu, strachu, viny, beznaděje, lásky k dítěti a nechtějí být těmi, kteří zapříčiní, aby jejich potomek skončil třeba i ve vězení," uvedl radní pro sociální oblast Jiří Janeček (ODS). Lidé podle něj sice spoléhají na pomoc policie, trestní oznámení na své děti však obvykle nepodávají. Často se bojí totiž, že by je kromě dětí mohli ohrožovat i jejich "kamarádi".

Násilí spouští i alkohol

Kromě drog spouští násilí v pražských domácnostech často také alkohol. Jedním z lidí vykázaných v červenci z bytu byl agresor, který pod jeho vlivem fyzicky napadl manželku. Od začátku loňského roku, kdy bylo pražské intervenční centrum zřízeno, bylo v metropoli z bytu vykázáno 76 lidí.

K fyzickému násilí přitom lidé závislí na drogách nesahají zdaleka tak často jako ke slovním útokům. Rodiče, kteří jsou napadáni svými drogově závislými dětmi, své trápení často před okolím tají dlouhá léta. "Zarážející je, že se na nás obracejí až po dlouhé době," řekla dnes ČTK Eva Formánková ze sdružení Sananim, které rodičům narkomanů pomáhá prostřednictvím poradny a speciální telefonní informační linky na čísle 739 268 527.

Na lince čeká psycholog

Rodičům se na lince dostane podpory od psychologa, odborníci je také nasměrují na právníky, kteří jim pomohou jejich situaci řešit. Doporučují jim, aby své dospělé děti odhlásili z trvalého bydliště a vyměnili zámky u bytu, aby je již nemohly ohrožovat.

O radu na linku podle Formánkové volají v průměru tři až čtyři zájemci týdně; podle jejího odhadu však jde pouze o zlomek počtu lidí, kteří by pomoc skutečně potřebovali. "Ten problém se týká mnohem více rodičů, na nás se obrací jen malá část z nich. Pro ně je stále obtížné říci si o nějakou pomoc," dodala Formánková. Lidé se bojí oslovit odborníky také proto, že by zavolání na linku brali jako přiznání toho, že ve výchově svých dětí udělali chybu.

Rodinné příslušníky narkomanů ohrožuje i epidemie žloutenky

Lidem žijícím v domácnostech s drogově závislými nyní také více než dříve hrozí nákaza "nemocí špinavých rukou" - hepatitidou typu A, jejíž epidemie nyní propukla. Naprostá většina nemocných se přitom nakazila právě v Praze, kde se epidemie rozšířila zejména v komunitě drogově závislých a bezdomovců.