Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stane se Zdeněk Schwarz senátorem?

MUDr. Zdeněk Schwarz na chatu Blesk.cz
MUDr. Zdeněk Schwarz na chatu Blesk.cz  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: red - 
5. srpna 2008
12:00

Na chatu Blesk.cz odpovídal ředitel pražské záchranné služby MUDr. Zdeněk Schwarz (45). Vaše dotazy přicházely celých 60 minut.

Co vás zajímalo o  záchrance. Jaké to bylo, když dělal sanitáře a pak záchranáře? Proč chce kandidovat do Senátu?

Na otázky odpovídal MUDr. Schwarz

Pane řediteli,fandím Vám za Váš přístup k Záchranné službě a půjdu Vás volit já i moje rodina. No jo, kdo ale půjde na Záchranné službě tak ostře ve Vašich slépejích a neklesne úroveň této služby po Vašem odchodu??? Vím, že jste velmi přísný šéf :-)) (Markíza9) 
Díky za poklonu. Zda se najde nástupce nevím, ale měl by být a já věřím, že tací budou. A už je 13 hod, tak se loučím a děkuji všem za otázky. Pěkný den Schwarz
Jak si clovek jako vy udrzuje sve vlastni zdravi - sportujete, jite zdrave, kourite, pijete? Diky za odpoved (Hanka) 
Nekouřím, piji jen příležitostně malé množství, snažím se jíst zdravě, ale jím téměř vše, lyžuji, jezdím na kole, ale pohybu bych potřeboval více.
Pane řediteli, patříte mezi oblíbené šéfy? Co myslíte? Snažíte se, aby vás zaměstnanci ctili jako šéfa? (Andrea) 
Myslím si, že ne u všech, ale to je správné. Oblíbený šéf = špatný šéf. Ale šéfa by měli zaměstnanci vždy ctít. Takto jsem vychován a takto jsem profesně vyrůstal. Prošel jsem několika profesemi a zkusil mnoho druhů práce, ale vždy jsem šéfa uznával, ikdyž mi nebyl sympatický.
Dobrý den máte hezký vozový park budete stím trendem pokračovat . Když mně vezla vaše sanitka byla jsem spokojena nejen z posádkou ale i z konfortem .  (Jana) 
Jsem rád, že se Vám líbí a jste spokojena. Není zatím důvod něco měnit. Ale dovedu si představit další zlepšení...
Chci ze zeptat jestli je ve vaší rodině studium medicíny dědičné. Jestli vaši synové studují také medicínu (Zuzana) 
Nikoliv. Pouze můj otec je lékař. V dnešní době ani medicínu nedoporučuji, protože je zde mnoho jiných a lepších profesí. Zdravotnictví stále přirovnávám k socialismu, protože platy a situace zdravotníků se oproti jiným profesím nijak od doby listopadu 89 výrazně nezměnila
kolik byste byl ochotny maximalne platit u lekare - myslim pribl. strop, kam by se za ceny mohly dostat.. (holzma) 
To je velmi obecná otázka. Poplatky 30, 60 a 90 Kč jak jsou nastavené považuji za optimální. Ostatní platby neřeším, protože si platím zdravotní pojištění a další komerční pojištění, která by měla pokrýt veškeré nutné výdaje na mé zdraví.
Dobrý den, myslím, že asi tak před dvěma lety byla na pražské záchrance velká bouře. Zklidnila se již situace a propustil jste vedoucího záchranáře a tuším náměstka?  (Randák) 
Omyl, bylo to v r. 2004, tj. před 4 roky. Náměstek je dále ve své funkci a pouze je jiný vedoucí provozu výjezdových skupin, kterého jste měl nejspíše na mysli. K tomu jsem ještě provedl několik změn a organizačních opatření. A nebyla to podle mého názoru "velká bouře", byla to snaha o mstu a sesazení vedení, tj. spíše revoluce podporovaná odborovým předsedou, který už u nás též nepracuje.
Pane doktore, jste zřejmě velmi vytížený muž. Zvládnete k tomu ještě práci senátora, která by měla patřit také mezi náročnější povolání? A co váš soukromý život? Máte ještě vůbec nějaký? (Adam) 
V Senátu jsou téměř všichni zaměstnaní ještě někde jinde. Rozhodně si myslím, že ředitel ZZS není tolik vytížený jako např. ministr nebo starosta a hejtman apod. Myslím si, že to zvládnout lze. Také mi to umožní kvalitní management, který na ZZSHMP je. Soukromý život mám a mám i čas na své záliby.
Průměr takto prezentovaný je hezké číslo a pro pražskou zýáchranku jistě sympatické. Ale toto číslo je velmi ošidné zejména v jeho ovlivnění mezními hodnotami a nic nehovoříte (píšete), jak k onomu číslu dopějete např. prostý průměr či jinak "zohledněná data", která jsou vyrobena nějak.  (analytik) 
Je to průměrná doba vypočítaná standardní metodou. Nepočítám to já, ale právě odborník. Já ta data jen používám a prezentuji. A když už mám doložit náš výsledek práce, tak přidám ještě jeden důležitý parametr, tj. počet zásahů nad 15 minut dlouhodobě máme jen u 1-2% a to jsou případy, kdy nejde o život, kdy je nahlášen nález mrtvoly nebo se jedná o administrativní úkon apod.
Včera jsem se dočetla, že v Rusku v rámci rychlejšího dojezdu ke zraněnému, bude lékař jezdit na motorce. Nebylo by dobré něco podobného zavést i u nás? (L.CH.) 
Motorky měla pražská záchranka již před 20 lety a zkoušela systém několik let. Nakonec byl kvůli nehodám zrušen a neosvědčil se. Důvodem je i fakt, že tento systém funguje v zemích, kde není lékař v PNP, která je zajištěna pouze paramediky (našimi zdravotnickými záchranáři). U nás by musel vzhledem k efektivitě (včasný dojezd záchranáře má význam u nejzávažnějších případů a u nás to je lékař!) na motorce jezdit lékař. A sehnat lékaře kaskadéra je opravdu už spíše zázrak. V současné době nám chybí cca 9 lékařů a nedovedu si představit, že bych s tímto cenným člověkem hazardoval ještě ve městě přecpaném auty.
Škoda, že nevolím v Praze. Byl by jste můj kandidát. Hodně štěstí ! (Mari) 
Díky, tak se přestěhujte do Prahy do volebního obvodu č. 27 a může mi dát svůj hlas. :-)
Dobry den, slysela jsem, ze v CR vznikaji rozsahlejsi soukroma zdravotnicka centra. Na ministerstvu ale varuji pred kvalifikaci lidi tam pracujicich... Myslite, ze je to opravnene? (Zaneta D.) 
Nejsem odpůrcem privátního subjektu ve zdravotnictví, ale nesouhlasím s tím, aby byl v akutní medicíně nebo v ZZS. Asi každý občan ČR měl možnost využít služeb privátního zdravotnického zařízení a také měl možnost srovnat úroveň služeb. Mám zkušenost s kvalifikací personálu dobrou, protože tam pracuje hodně kolegů a nebo tam odešli zdravotníci ze zdravotnických zařízení státních, což jen vyvrací, že situace v kvalifikaci nemůže být horší nebo odlišná.
Dobrý den, jak jste vnímal jako malý, že Váš tatínek byl ředitelem?!Byl to velce milý pán. (Anna) 
On nebyl ředitelm ZZS, ale později byl ředitelem polikliniky ve Spálené ulici. Jako malý jsem vnímal velmi úzce prostředí záchranky, protože to zajímá a láká nebo sanitky přitahují každého malého kluka. A s maminkou a bratrem jsme za tátou často chodili do služby. A táta stále žije, takže to je stále milý pán.
Pane doktore, kolik máte výjezdů za 24 hodin (v průměru) a jak daleko mimo Prahu ještě zasahujete? Díky... (Milan) 
Pražská záchranka denně přijme cca 1000 volání na lince 155. Z toho řešíme cca 300-350 případů výjezdem posádek RLP nebo RZP a nebo obou společně. Přesněji lékaři (RLP) zasahují denně u cca 50 případů a zdravotničtí záchranáři u cca 250 případů za den. Spolupráce se sousedním Středočeským krajem je nutná a úzká. Každý případ na hranici krajů nebo v jeho blízkosti si vykomunikujeme, zda je někdo blíže a nebo si vypomáháme, tzn. že naše posádky vyjíždějí a zasahují za hranicí Prahy a naopak kolegové ze Stč.K zase v Praze.
Pane Schwarzi, zajímalo by mě, jaký je váš názor na eutanázii. (Lenka) 
Pořád stejný už od studií a od okamžiku, kdy jsem poznal smrt a utrpení. Je mi líto lidí, kteří mě zatracují za souhlas s eutanázií, ale nerozlišují její obsah. Já zastávám názor, že eutanázie u nevyléčitelných, smrtelně nemocných a umírajícíh v terminálním stádiu by měla být možná. Zastávám totiž názor, že o životě a smrti by měl rozhodovat pouze každý sám za sebe, tzn. o svém životě. Pokud se někdo rozhodne, že už nechce žít a nebo že chce už ukončit utrpení a zemřít, tak by tu možnost měl mít. Poznal jsem v osobním i profesním životě několik tragických osudů, kdy člověk umíral v utrpení a v bolestech, protože léky a ani silné dávky opiátů už nezabírali. Jednalo se o pár dní, které by umírajícího vysvobodili. Nikdy jsem nepropagoval eutanázii v podobě vraždění nemocných, jak to bývá někdy prezentováno.
Dobrý den doufám že po zvolení a to vám přeji budete mýt čas se stále dobře věnovat ZZS . Váš zaměstnanec . (M) 
Ano, chci zůstat ve funkci a věnovat se ZZSHMP.
Chtěla bych vědět, jak jste zvládal studium medicíny? Bylo to hodně těžké? (Anička) 
Ano, bylo, protože jsem už měl rodinu a 2 děti a ještě musel chodit do práce vydělávat.
Dobry den, budete na zachranku brat opet studenty mediciny? Dekuji (Romana) 
Nevím, jak to myslíte? Studenti medicíny na ZZS nikdy nebyli. Možná i proto, že o to žádná lékařská fakulta neprojevila zájem. Jinak absolventy také nemůžeme přijímat, protože na záchrance můžou pracovat jen zkušení a kvalifikovaní zaměstnanci. Výuka a příprava musí probíhat ve fakultních nemocnicích. U nás by byla možná pouze stáž, kterou by musela fakulta hradit a medici by museli podstoupit rizika záchranářů a být pojištěni pro případ úrazu i smrti. Také je možná zbytečné rizkovat zdraví a život studentů.
Dobrý den, nedávno jsem se dostala do situace, kdy jsem musela být sanitkou odvezena od obvodního lékaře do nemocnice s trombózou hlubokých žil. Na sanitku jsem však čekal skoro 4 hodiny. Je to normální? (chvostík) 
Záleží na tom, kam Váš pan doktor volal. Nejspíše objednával sanitku dopravní zdravotní služby, která nemá stanoven žádný limit a v Praze může přijet v rozpětí i několika hodin. Pokud byl Váš zdravotní stav vážný a indikovaný pro výjezd ZZS, tak měl pan doktor volat ZZS.
Dobrý den, chci se zeptat, do kolika minut od přijetí volání v průměru dorazíte na místo. Děkuji. (Pavel) 
Současná vyhláška stanovuje limit do 15 minut. Pro upřesnění se tato doba počítá od přijetí výzva na lince 155 až do příjezdu na místo (tzn. třeba před dům). V Praze sledujeme tento parametr pečlivě už 10 let a průměrná doba je nyní asi 5 let kolem 7 minut. U těch nejzávažnějších dokonce pod 7 minut. Pro Vaši představu upřesním průběh: cca 2 minuty trvá, než dispečerka přijme, vyhodnotí a předá výzvu posádce. Další cca 2 minuty trvá, než se aktivuje posádka (nasedne do sanity a vyjede), tzn. že to už jsou cca 4 minuty pryč. Takže 3 minuty na dojezd je v husté ucpané dopravě v Praze umění. :-)
Díky za odpověd´, ještě k Senátu, za jakou stranu hodláte kandidovat? (Zuzana) 
Kandiduji jako nestraník za ODS.
Pane Schwarzi, myslíte si, že jako senátor něco prosadíte? Vždyť horní komora parlamentu nemá takovou váhu... (Lenka) 
Nejsem tak naivní, abych tvrdil, že ve 100% ano. Ale na druhou stranu si myslím, že jako senátor můžu řadu věcí ovlivnit, změnit a prosadit, nebo alespoň navrhovat a lépe prezentovat než z pozice občana.
Dobrý den pane doktore.Pokud se stanete senátorem,budete iniciovat nový zákon o záchranných službách a úpravy v zákonu o provozu na pozemních komunikacích ve vztahu k záchrané službě, hasičům a policii?  (V.) 
Návrh zákona o ZZS je již v paragrafovém znění a momentálně v připomínkovém řízení. Měl by platit od 1.1.2009 pakliže bude schválen. Jak to je se zákonem druhým nevím, ale tuším, že snad je situace podobná, přesněji nyní připravuje MD novelu. Opakovaně jsem navrhoval různé úpravy a doplnbění, takže v této činnosti se budu snažit pokračovat i v Senátu, pakliže budu zvolen. To je i důvod proč jsem nabídku na kandidaturu neodmítl.
jak je to vlastně se záchrankou a poplatky? Musím platit doktorovi, co mě přiveze ošetřit, když někde zkolabuju? (Anička) 
Záchranná služba, respektive zdravotnická záchranná služba nemá žádné poplatky, které byly zavedeny. Výkony ZZS jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, takže kdo nemá zdravotní pojištění nebo není schopen prokázat průkazkou pojišťovny, že je pojištěn, musí počítat s úhradou dle našeho ceníku. To vše až po poskytnuté péči a kdy nebude ohrožen život nebo zdraví postiženého a buď v hotovosti nebo fakturou a nebo může i kreditkou na místě.
Dobrý den, vypadáte jako sympaťák :-) Jste ženatý? Díky za odpověď. Klára (Klára) 
Díky za poklonu. Ano, jsem ženatý a mám 2 dospělé syny a už jsem dokonce i dědečkem.
Takže stále sloužíte? Jaké to bylo, když jste byl saniťákem a pak záchranářem? (Lucie) 
Ano, sloužím. Když jsem byl sanitářem na sanitním voze, tak to bylo za "totáče" a byl jsem mladší a student medicíny, tzn. že to byla zcela jiná doba. Rád na práci na záchrance v té době vzpomínám. Jako lékař jsem na záchranku nastoupil hned po promoci do nemocnice Na Malvazinkách, protože jsem si musel udělat praxi, atestaci atd. Na sanitku jsem nastoupil v r. 1994 a do r. 1998 pracoval pouze jako lékař RLP, ale i na centrálním příjmu a na letecké záchrance. Chvíli jsem vypomáhal i na Praze - západ, kde je práce na záchrance přeci jen odlišná od městské aglomerace.
Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra. Proč kandidujete do senátu, chcete už z našeho zdravotnictví utéct? díky za odpověď. (Zdenka S.) 
Nikoliv, naopak ve zdravotnictví chci zůstat a chci mu pomoci, zejména tomu pražskému, které má stále mnoho nedostatků.
Co si myslite o poplatcich u lekare, nemely by se zrusit?! (Lenka) 
Od začátku jsem pro poplatky. Mají svůj význam, tj. regulační a motivující pacienty o sebe více pečovat. Humbuk, který kolem nich vznikl byl neopodstatněný a zrušení některých poplatků chápu, ale přesto bych je ponechal. Není to tak vysoká částka v porovnání s cenami na trhu.
Chodil jste na ZŠ v Ďáblicích? (Alena Kumstátová) 
Ano, chodil jsem na sídl. Ďáblice do ZDŠ od 5. do 9. třídy.
Zdravím, zase Vám to sluší, že být zachráněna od Vás to je bonus! Pokud se do senátu dostanete, co bude Vaše priorita? Děkuji za odpověď (Zuzana) 
Děkuji za poklonu. Já si to nemyslím, věk je neúprosný... :-) Pokud tam budu, tak mojí prioritou bude zdravotnictví, zejména ZZS a pražské problémy, které nás tíží. Dále bezpečnost, drogy, pomoc Praze a Pražanům, na které se poslední dobou zapomíná. Také bych chtěl zlepšit návratnost finančních prostředků do Prahy z podnikání. Mám na mysli to, že v centru Prahy podnikají tisíce subjektů a firem, které vydělávají právě na jménu Praha, ale nedávají jí nic. A nakonec palčivý problém Prahy, tj. doprava, která trápí všechny. To jsou hlavní témata, ale jinak se budu snažit pomáhat i v jiných obalstech, pokud to bude v mých možnostech.
Dobrý den,před pár dny mě odvezla "rychlá" - kolaps, vysoký tlak... Bylo mi strašně blbě, ale 2 chlapci, kteří přijeli byli strašně hodní, milí, empatičtí.. Byla jsem moc příjemně překvapená.To nebyl chladný profesionální přístup, to byla profesionální pomoc s lidským rozměrem. Děkuji a všem záchranářům v terénu přeji hodně sil a pacienty, kteří pomoc vítají, ne ty, kteří jsou ožralí a agresivní (ikdyž takové je taky asi potřeba někdy odvážet)... (Pacientka) 
Tak to jsem rád, že jst espokojena s našimi lidmi a jejich prací. Děkuji i za to vyjádření poděkování, kterých si všichni váží. Takovýchto poděkování máme cca 35-40 do měsíce a je to dobrá zpětná vazba i motivace pro zaměstnance.
Když jsem v roce 1975 nastoupila do OD Prior Kotva, jeho ředitelem byl Zdeněk Schwarz.Je to jen shoda jmen? Děkuji za odpověď. (Zdenka) 
Tak to bude určitě jen shoda jmen. Ani to není nikdo z příbuzných.
.. NKU zjistil , že mnohé sanitní služby si účtují i cesty těch nemocných, které do nemocnice přivezli jejich rodinní příslušníci... jak je to u vás???? (belarmini ) 
To se asi týká přepravních služeb a nikoliv záchranné služby. Naše organizace nikdy nic takového nedělala a už druhým rokem zdravotní transporty nezajišťujeme.
Dobrý den pane Schwarzi, jaké je to na ředitelském křesle? Nechtěl byste se zase vrátit do sanitky a jezdit zachraňovat? Díky za odpověď. Lucie (Lucie) 
Pěkné poledne, vítám účastníky chatu a děkuji za otázky. Na ředitelském místě (křeslo nemám) je to jako v každé jiné profesi. Nemusím se nikam vracet, protože stále sloužím na voze jako lékař 3-4 služby do měsíce.