Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O prázdninách začínají děti s drogami

Jeden ze sáčků, který obsahuje heroin
Jeden ze sáčků, který obsahuje heroin  (Autor: Policie ČR - Plzeň)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2008
14:24

Letní prázdniny bývají rizikovou dobou, kdy některé děti začínají experimentovat s drogami.

Do dětského a dorostového detoxikačního centra v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze pak každoročně v září a říjnu přicházejí do ambulance desítky rodičů s novými pacienty, kterým je kolem 12 a 13 let.

Varovné signály

"Hodně dětí, dalo by se říct, že většina, začíná s drogami v průběhu prázdnin. Vyplývá to asi z toho volnějšího režimu," řekla lékařka Darina Stančíková. Většinou se na to přijde až po prázdninách, když se dítěti zhorší prospěch nebo začne chodit za školu.

Děti to zkouší od cigaret až po pervitin

Rodiče s dětmi přicházejí tehdy, když zjistí, že jejich potomci kouří marihuanu a experimentují s lysohlávkami a halucinogenními rostlinami. Výjimkou však není ani píchání pervitinu. Pití alkoholu je celoročním problémem. Nejmladšímu dítěti, které do centra přivezli opilé, bylo devět let.

Do centra většinou s dětmi přicházejí rodiče, a to na doporučení sociálních kurátorů, škol a dětských lékařů. Těmto dětem prý často chybí motivace s drogami přestat. Ne vždy se proto daří odradit dítě od dalších experimentů s návykovými látkami.

Mladí Češi vykouří nejvíce marihuany v Evropě

Marihuana je u mladých lidí v ČR velmi oblíbená. Například Češi do 24 let jsou nejnáruživějšími kuřáky marihuany v Evropě. Jsou také na prvním místě ve spotřebě taneční drogy extáze.