Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neonacistický koncert navštívily stovky lidí

Autor: ČTK, mh, šim - 
2. srpna 2008
18:35

AKTUALIZOVÁNO. Krátce před 18. hodinou začal v Ochozu u Brna plánovaný koncert neonacistických kapel. Na místě je zatím asi 250 lidí včetně pořadatelů.

Právní ochranu účastníků na místě zajišťuje JUDr. Klára Veselá Samková, právní zástupkyně Jiřího Kájínka. Ta přítomným novinářům a fotografům důrazně oznámila, že si její klienti nepřejí být fotografováni a natáčeni.

Krátce po začátku koncertu dorazil na místo lékař a za ním vůz záchranné služby, která ošetřila jednu z návštěvnic.


15:35 - Přípravy neonacistického koncertu v Ochozu u Brna probíhají zatím bez potíží. Dorazilo asi 150 ultrapravicových příznivců. Místní hospoda zvedla ceny nápojů.

Majitel srubové hospůdky se na srazu rozhodl vydělat - nealko nápoje proto podražily o 7, pivo dokonce o 10 korun.

Na místě jsou neonacisté až ze Slovenska. Pořadatelé vyvěsili plakáty, na kterých žádají účastníky, ať se zdrží projevů, které jsou v rozporu se zákonem. Někteří si varování vzali k srdci a přelepili si dokonce i svá kontroverzní tetování.

Začátek koncertu se posouvá

Neonacistický koncert v Ochozu u Brna začne o několik hodin později než se předpokládalo. U rybníku Hádek nevystoupí některé původně avizované skupiny. Kolem 15:30 nebyla na místě ještě ani jedna.

Hudební produkce měla začít ve 14:00, podle posledních informací se zahájení posouvá na 16:00 až 17:00.

Na místě bylo kolem poledne jen několik účastníků koncertu, podle odhadů policie by mělo celkem přijet několik stovek lidí. Akci má monitorovat asi stovka policistů. Jsou připraveni i na příjezd antifašistických skupin, o jejich účasti ale nemají informace.

Některé skupiny, jejichž vystoupení bylo nahlášeno, prokazatelně zpívají
nacistické texty. V Ochozu by ale měli podle odhadů expertů na stejnou hudbu zpívat nezávadné texty.

Místní ale ani tak z koncertu nadšeni nejsou. "Mají strach, že budou mít něco rozbité nebo že bude v obci nepořádek," uvedl už v pátek starosta obce Vlastimil Čoupek. Lidé z Ochozu už mají zkušenosti s techno party, konala se loni. Akce by měla skončit o půlnoci. Její ukončení bude na starostovi, pokud tu nebude, zajistí konec akce policie, uvedl mluvčí.

Poslední větší koncert stoupenců pravicového extremismu se konal letos v dubnu ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Zúčastnilo se ho asi 70 lidí. Policie ho kvůli závadným textům, které se objevily v hudební produkci, předčasně ukončila. Na Brněnsku se velký neonacistický koncert konal naposledy před třemi lety v Hostěnicích, tehdy policie zasahovat nemusela.