Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pekelné Slunce: Pozor, ať vás nespálí

Slunění se v těchto dnech raději vyhněte...
Slunění se v těchto dnech raději vyhněte...  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Petra Hátlová - 
29. července 2008
05:00

Česko dusí prudký žár, ozonová vrstva je slabší než kdy jindy! Pekelné Slunce nám posílá žhavé pozdravy...

Počasí tak povede na naše zdraví jeden útok za druhým. Teploty se vyšplhají k 32 stupňům a sužovat nás bude i nebezpečné sluneční záření. Vysoké teploty hrozí spálením kůže, potížemi s dýcháním a srdečními obtížemi.

Nejhorší bude úterý a pátek. "Teploty očekáváme mezi 28 až 32 stupni Celsia. Kvůli horkům bude pravděpodobně vydaná i výstraha," řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. S pekelnou výhní souvisí i stav atmosférického ozonu, který nás chrání před nebezpečným bodáním slunečních paprsků. Každé spálení pokožky je pak rizikem z hlediska výskytu rakoviny kůže.

"V tuto chvíli je stav atmosférického ozonu 15 procent pod dlouhodobým normálem. Dá se ale očekávat, že jeho koncentrace bude během jasných dní stále klesat. Lidé by na slunce neměli vůbec vycházet bez ochranných krémů," dodává meteoroložka.

Potíže mohou mít i astmatici. "Přízemní ozon, který ovlivňuje množství smogu, je zatím v normě. Lze však předpokládat zhoršení situace. Od včerejška se jeho stav místy téměř ztrojnásobil," vysvětluje Honsová. V ohrožení jsou pak lidé s nemocným srdcem a staří lidé. "A to v souvislosti s prudkými změnami tlaku. Biometeorologická předpověď bude na stupni číslo tři, to znamená nejvyšší zátěž," uzavírá Dagmar Honsová.

Jak se bránit velkému vedru?

* Noste lehký, vzdušný oděv

* Pobývejte ve větraných místnostech

* Krémy s UV filtrem jsou nutností

* Nezapomínejte na pokrývku hlavy

* Noste sluneční brýle s UV filtrem

* Děti prudkému slunci nevystavujte vůbec

* Pijte (děti 1,5 litru, dospělí 3 litry)

* Omezte náročnou fyzickou zátěž

* Nemocní lidé: nevycházejte!

* Braňte se opakovanému spálení

* Nenechte děti v kočárku na slunci

 


Slunce - hrozba pro alergiky!

Až dvacet procent Evropanů má alergii na sluneční světlo. Trpí jí hlavně ženy od 20 a 30 let. Přecitlivělost pokožky se projeví svěděním, zčervenáním nebo tvorbou pupínků hlavně na rukách, ramenech a v oblasti výstřihu. Při zvlášť těžkých projevech se musí postižený vyvarovat prázdnin v jižních zemích i domácí dovolené u jezer a rybníků.

Také je možné nasadit 'odvykací' terapie v podobě ultrafialového záření určité vlnové délky. V lehčích případech pomohou speciální krémy s vitaminy A a E.


Třicítky? Ano! Čtyřicítky? Možná!

Padesátky? Upečou nás zaživa...

Zeměkoule by změnu klima podle vědců přežila. Podle sestavených modelů by během tohoto století mohla teplota stoupnout o jeden až pět stupňů Celsia. To by znamenalo i četnější vlny veder... Co ale lidé? Třicítky zvládáme, i když často s obtížemi. Čtyřicítky už by nám působily obrovské problémy. "A na léto, kdy by teploty stoupaly na 50 °C, nejsou lidé, kteří žijí v našem zeměpisném pásmu, vůbec stavění," říkají lékaři.

Kdyby taková vedra udeřila naráz, byla by to katastrofa. Mnoho lidí by podobnou zátěž nepřežilo, u některých by zdravotní stav navíc zkomplikovala i jejich psychika. Na sluneční paprsky není připravená ani naše světlá kůže. Američtí vědci tvrdí: Následkem toho by se jen do roku 2050 počet úmrtí zdvojnásobil!