Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dálnice D3 povede přes Konopiště?

Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo!
Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo!  (Autor: Fotomontáž BLESK)
Autor: red - 
29. července 2008
05:00

Jak se dostat z Prahy na jih Čech? Po přetížené silnici první třídy. Dálnice? Zapomeňte!

Řidiči zatím mohou využít jen kousek dálnice D3 u Tábora. Plánů na dostavbu je ale hodně. A občas i dost fantasmagorických. Podle Hospodářských novin (HN) se do hry vrací i možnost, že čtyřproudovka povede zámeckým parkem Konopiště! Kdo tohle vymyslel...?!

Dálnice D3 je v plánu už desítky let. Některými úseky projedou desítky tisíc aut denně.

Ministr Bursík zveřejní brzy výsledek auditu, kterým zjišťoval, jaký vliv má vládou schválená trasa dálnice D3 na životní prostředí. A studie prý ukazuje, že to nebyl nejvhodnější výběr.

Náhradní varianta? Dálnice může podle deníku vést skrz část zámeckého parku u Konopiště (fotomontáž Blesku níže) nebo krajinou kolem Sázavy.

Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo! Nápad vést dálnici přes park zámku Konopiště... To by to vypadalo! | Fotomontáž BLESK

Na zámku Konopiště jsou v šoku. "Je to pro nás opravdu nemilé překvapení. Myslela jsem si, že po těch všech tahanicích a dohadech už něco takového nemůže nastat. Celou záležitostí se budeme muset znovu zabývat a zvážit další postup," řekla Blesku ředitelka zámku Marie Krejčová. Přestože památkovému ústavu, který zámek spravuje, patří z celého parku je 12 hektarů, podle Krejčové by měl záměr s možnou výstavbou dálnice dopad na okolní přírodu i turistický ruch.

Většina areálu zámeckého parku patří lesům České republiky. "Jsme státní podnik. Pokud se stát rozhodne, že trasa dálnice povede částí zámeckého parku, nebudeme tomuto rozhodnutí klást překážky. Doprava, a to hlavně o víkendech, je v našem regionu katastrofální, dálnice je potřeba, a ať povede jakkoli, nadělá škody všude," konstatoval ředitel lesního závodu Konopiště Miroslav Jankovský.


Kde (ne) vede D3:

  • CO SPOJÍ: trasu Praha – Tábor – České Budějovice – Rakousko
  • CELKOVÁ TRASA: 172 km
  • V PROVOZU: 15 km
  • VE VÝSTAVBĚ: 0 km
  • V PŘÍPRAVĚ: 152 km
  • Zdroj: ŘSD