Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Republikou jede vlak s jaderným palivem

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
21. července 2008
14:38

AKTUALIZOVÁNO - VIDEO:  Republikou opět jede vlak s jaderným palivem. Míří do temelínské jaderné elektrárny. Střežená souprava ráno projela Pardubickým krajem, krátce po poledni pak jihlavským hlavním nádražím. Vlakovou soupravu doprovází policejní vrtulník.

Ten se nad hlavním nádražím v Jihlavě objevil ve 12:15 a následně vyjel od Havlíčkova Brodu k peronu směrem na Horní Cerekev do jižních Čech i střežený konvoj. Nádraží v té době bylo téměř liduprázdné, proti minulosti se nekonaly žádné viditelné policejní manévry. Bezpečný průjezd z nádraží sledovali dva policisté v autě za odstaveným vagonem. Dříve nádraží obsadili policisté ze zásahové jednotky i civilisté.

 

Za lokomotivou jedou tři modrobílé vagóny, v nichž seděla řada lidí v civilu, zatímco dříve bylo vidět uniformované ozbrojené policisty. Za prázdným vagonem následovalo sedm vozů s nákladem paliva ukrytým pod stříbrnými a modrými plachtami a za prázdným vagonem uzavírala konvoj další lokomotiva.

O průjezdu jsou informovány krajské bezpečnostní rady, policie a vedoucí zaměstnanci drah, ale nikdo o časech grafikonu přepravy konvoje nechce mluvit. "Informace jsou důvěrné," řekla ČTK mluvčí jihlavské policie Jaroslava Slavíková. Tajemník krajské bezpečnostní rady Pardubického kraje Aleš Boňatovský ČTK pouze řekl, že hejtman byl o průjezdu informován, on sám pak byl osobně přítomen v řídícím štábu policie.

Mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták v této souvislosti konstatoval: "Informace o převozu jaderného paliva jsou běžně ve světě utajenou informací. České jaderné elektrárny v tom nejsou výjimkou."

Jaderné palivo se do Temelína vozí běžně dvakrát do roka. Transport radioaktivního materiálu vždy doprovází zostřená bezpečnostní opatření. Vlak nesmí podle předpisů nikde zastavit a má přednost před všemi spoji.

Největší česká elektrárna potřebuje ke svému provozu jednou ročně nahradit zhruba čtvrtinu palivových souborů na obou blocích. V reaktoru je celkem 92 tun uranu ve 163 souborech. Poslední zásilka paliva dorazila do Temelína 10.ledna.


 

Redakce Blesk.cz získala rozpis pravděpodobné trasy, kudy vlak projížděl. Nejspíše se jedná o dodávku z Polska. Trasa vlaku se mohla během cesty operativně změnit.

Trasa vlaku s jaderným palivem

Meziměstí: 07:03

Náchod: 07:49

Týniště nad Orlicí: 08:42

Choceň: 09:41

Pardubice: 10:08

Kolín: 10:50

Kutná Hora: 11:03

Havlíčkův Brod: 12:15

Jihlava: 12:47

Jindřichův Hradec: 14:09

Veselí nad Lužnicí: 14:41

České Budějovice: 15:20

Číčenice: 15:54