Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Opilý mladík se udusil vlastními zvratky

Ilustrační foto - pivo
Ilustrační foto - pivo  (Autor: Wikipedie.cz)
Autor: ČTK - 
16. července 2008
15:17

Opilý sedmadvacetiletý muž se ve středu v Praze udusil vlastními zvratky. Přivolaný lékař mu již nedokázal pomoci. Informovala o tom mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

 

Podle lékaře závislostí na alkoholu Karla Nešpora nejsou taková úmrtí zvláště v létě nijak překvapivá.

K případu byli záchranáři přivoláni před sedmou hodinou ráno do Bažantní ulice v Praze-Suchdole. "Případ byl nahlášen jako člověk v bezvědomí, který nedýchá," řekla mluvčí. Pacient prý zemřel na otravu alkoholem a vdechnutí zvratků.

"Každý třetí muž mezi 15. a 29. rokem, který ve střední a východní Evropě zemře, zemře kvůli alkoholu," řekl Nešpor. Vyplývá to z výpočtu pomocí takzvaných přičitatelných úmrtí. Spočítá se, kolik procent třeba jaterních nebo žaludečních selhání při určité spotřebě alkoholu lze přičíst na vrub alkoholu, a potom se to násobí.

Podobnými metodami se dá vypočítat i množství lidí, kteří zemřou kvůli dlouhodobému pijáctví. Na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu prý zemře v ČR ročně asi 4000 mužů a 2000 žen. Podíl těchto úmrtí se navíc na celkové úmrtnosti v posledních desetiletích zvýšil, a to především u mužů.