Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevlastní dceři již nemusí platit alimenty

Karel Nesvadba
Karel Nesvadba  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK - 
15. července 2008
14:50

Hodonínský okresní soud zbavil jednačtyřicetiletého muže povinnosti platit alimenty své nevlastní dceři. Protože stát dává přednost tomu, aby dítě vždy mělo otce, byť nepravého, který výživné platí, jedná se o překvapující soudní rozhodnutí.

Karel Nesvadba (41) alimenty platil, přestože nebyl biologickým otcem dcery. Informoval o tom zpravodajský server iDnes, podle něhož je to první verdikt tohoto druhu v Česku.

Rozsudek je výjimečný tím, že dosud mohli muži zpochybnit otcovství jen u dětí mladších půl roku. Nesvadba však požádal o zbavení otcovství v době, kdy jeho dcera měla 15 let. Teprve tehdy totiž test DNA ukázal, že dívka není jeho skutečnou dcerou.

Nesvadba se o ni po celé dětství staral a platil alimenty. Ani to by za normálních okolností nestačilo k tomu, aby soud otcovství zrušil - doposud se tak nikdy nestalo.

Muži pomohlo, že žalobu v této věci podala jeho nevlastní dcera Monika, které se celá kauza bezprostředně týká. U starších dětí otcové platit výživné musí, i když mají z testu DNA důkaz, že potomek vlastně není jejich. Nesvadbovi jím uhrazené výživné nikdo nevrátí, jen nebude muset platit další.