Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Chorvaty šokoval český voják bijící své děti

Mapa chorvatského pobřeží
Mapa chorvatského pobřeží  (Autor: red)
Autor: ČTK, psp - 
14. července 2008
12:29

Scény jak z amerického akčního filmu byli v sobotu svědkem zákaznící na benzínové stanici u chorvatské obce Vrpolje. Čtyřiatřicetiletému českému profesionálnímu vojákovi ruply nervy a svůj vztek si před jejich zraky vybil na svých dvou malých dětech.

K incidentu došlo, když muž, který se vracel z dovolené v Chorvatsku, čekal se svým fiatem na volný stojan, aby mohl natankovat benzín. Je dvě děti, šestiletý syn a osmiletá dcera, se v autě začaly hádat a pošťuchovat. Otec jich hádku nevydržel, vyběhl z auta , otevřel dveře a chlapce drsně vytáhl z vozu. Křičící vystrašené dítě bil po zadku, ale potom do něho strčil tak silně, že chlapec narazil hlavou do stojanu. Když přestal bít syna, vytáhl z auta i dcerku a udělal s ní totéž. Potom dětem nařídil, aby si klekly ke stojanu a přitiskly k němu hlavy. Děti bez odmlouvání poslechly.

Šokovaní zákaznící nelenili a zavolali na agresivního otce policii. Ta muže zatkla a předvedla na služebnu, kde byl vyslýchán. U soudu v Šibeniku uznal svoji vinu a zaplatil pokutu 3500 kun (11.360 korun) a soudní výlohy. Poté mu bylo dovoleno pokračovat v cestě do vlasti. Děti podstoupili lékařské vyšetření, které nezjistilo tělesné zranění, ale nevyloučilo psychické trauma.

Podle mluvčí čáslavské základny Magdaleny Dvořákové voják o svém prohřešku nadřízené informoval. "Je to přestupek podle chorvatských, nikoli českých zákonů, proto se tím dál (nadřízení) nebudou zabývat," uvedla Dvořáková.