Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praha: Za alkohol na veřejnosti pokuty!

Alkohol
Alkohol  (Autor: Foto Blesk - Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
7. července 2008
07:24

Pokuta hrozí ode dneška tomu, kdo si otevře například plechovku s pivem na Václavském náměstí a dalších místech v Praze. Začíná totiž platit magistrátní vyhláška, která omezí počet míst v metropoli, kde je možné konzumovat alkohol.

Na předzahrádkách nebo v okolí stánků s párky si ale lidé budou moci pěnivý mok vychutnat beztrestně.

Městští strážníci se na dodržování předpisu podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) zaměří od prvního dne platnosti. Strážníci by ale měli vždy na místě posoudit, zda je popíjení společensky nebezpečné. Záležitost podle něj mohou kromě pokuty řešit domluvou nebo vykázáním z místa. Zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Prahy, podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury výrazně kvůli nařízení neubude.
Lidé mohou dostat až tisícikorunovou pokutu na místě nebo až 30.000 korun ve správním řízení za popíjení v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětských hřišť, na zastávkách a některých vyjmenovaných ulicích a parcích.

Pražané a turisti budou muset zapomenout na pití vína či piva například na Národní třídě, Na Příkopě, za obchodním domem Tesco, na Kampě, ve Vrchlického sadech, na Petříně, na náměstí I. P. Pavlova nebo Karlově náměstí. Například Letná a Stromovka na seznamu nejsou. Předpis se kromě restauračních předzahrádek a okolí stánků s občerstvením nebude vztahovat na různé akce, jako jsou vinobraní, posvícení a silvestrovské oslavy.