Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dcera bankéře žádá vrátit ambasádu

Ambasáda Ruské federace
Ambasáda Ruské federace  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: pol - 
4. července 2008
05:00

Miliardu po České republice a navrácení nemovitosti, v níž nyní sídlí ambasáda Ruské federace, žádá dcera původního majitele objektu, bankéře Jiřího Poppera Lisbeth.

"Jde o protiprávní zabavení majetku fyzické osobě jako projev zvůle moci," stojí v žalobě. Majetek odebral Popperům prezident Edvard Beneš jedním ze svých dekretů a daroval ho i přilehlé pozemky Sovětskému svazu. A to údajně za pomoc při osvobození Československa.

"Dekret se jeví spíše jednáním kriminálním než politickým. To je zjevné i z dalšího postupu, kdy ani prezidentem republiky ani další žádnou právní úpravou nebyla napravena újma panu Jiřímu Popperovi vzniklá, naopak je odmítána," uvedla podle advokátky Popperů Ireny Benešové pro server Aktuálně.cz, který o případu informoval jako první.

Celý příběh rodiny Jiřího Poppera přitom začal zhruba 16. března roku 1939 . Tehdy majetek židovské rodiny zabavila německá říše a udělala si z vily hlavní sídlo gestapa.

Potomci Poppera se již navrácení majetku domáhali. Ministerstvo financí, u kterého nárok uplatňovali, jim však nevyhovělo. V případě, že by nyní soud jejich nárok uznal, bude muset stát platit a Rusko pozemky a dům vrátit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině