Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Tesaři zachraňují Zelenou Horu!

Autor: Jiří Čada - 
3. července 2008
08:56

O pouhé hodiny bojují s časem tesaři a památkáři ve Žďáru nad Sázavou. Hrozí totiž, že krásné letní počasí už dnes v podvečer vystřídají průtrže mračen a bouřky! Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře přišel při nedávné bouři o pětinu střechy.

Voda by v památce zapsané na seznamu UNESCO mohla poničit nedávno zrestaurované kostelní malby a oltář.

Od včerejšího rána na Zelené Hoře pracoval téměř osmdesát metrů vysoký jeřáb. Tesařům do věže kostela přes historické ambity přepravoval chybějící bouří stržené trámy a prkna.

"Při tom maléru, který se stal, máme přece jen štěstí," nechal se slyšet správce kostela Karel Straka. Statici totiž zjistili, že vichřice s krovem kostela nepohnula. Nepotvrdily se tedy předchozí prognózy o škodách ve výši několika desítek milionů korun. "Tohle už nebude oprava provizorní, ale definitivní. Tesaři to ještě dnes uzavřou a pak se na střechu položí nepropustná fólie, která zabrání případnému protečení vody," vysvětloval správce.

Materiál do výšky asi 26 metrů měl původně vynést vrtulník. Při obhlídce stavby to však piloti vzdali. "Bylo by to riskantní. V případě, že by náklad v nouzi musel být odhozen, spadl by na ambity nebo hroby," řekl Straka.

Tesařské práce včetně pronájmu jeřábu přijdou na statisíce korun. Památku pak čeká výběrové řízení na klempířské práce.