Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takhle k nám přišly prázdniny! V Česku je tepleji než...

Autor: Veronika Pukačová - 
28. června 2008
05:00

Začaly prázdniny a jestli jste si naplánovali tuzemskou dovolenou na příští dva týdny, pak jste to opravdu vyhráli!

Meteorologové předpovídají, že právě tyto dny budou těmi nejteplejšími z celého léta. Česko bude zdatně konkurovat teplotám v přímořských letoviscích. A děti na táborech se určitě zahřejí i při nočních bojovkách. Tropické totiž budou i noci. Každopádně věrnými parťáky vedra je také bouřka a déšť. Takže udělejte v kufrech místo i na pláštěnky...

Krémy jen s vysokým ochranným faktorem

Samozřejmostí a dokonce nutností, pokud vyrážíte v příštích dnech na prázdniny, jsou opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem. Bude to totiž pořádně pálit! Už dneska se můžeme těšit na polojasný den s teplotami kolem osmadvacítky!

A víkend bude také stvořený pro polehávání u vody. Rtuť na teploměru by mohla třeba na jižní Moravě vystoupat až k tropické třicítce! Nedělní odpoledne ale meteorologové očekávají ve znamení kupovité oblačnosti, ze které vzniknou bouřky. S bouřkami v odpoledních a večerních hodinách se počítá celý příští týden.

Ze čtvrtka na pátek - tropická noc!

Během dne si užijeme třicítek, od čtvrtka dokonce 32 °C! Tropická bude také čtvrteční a páteční noc, bude přes dvacet stupňů Celsia. Ochlazení přinese až víkend, kdy teploty »spadnou« na 22 až 26 stupňů. Celé dva dny proprší. Od pondělka se ale třicítky vrátí a potrvají minimálně do 17. července.

Přestože nás čekají třicítky, bude se nám zdát, že je o 4 stupně více. "Je to takzvaná pocitová teplota, kterou meteorologové počítají podle zvláštního vzorečku. Souvisí to s vysokou relativní vlhkostí vzduchu, lidem se hůř dýchá a proto se cítí, jako by byla teplota ještě vyšší," řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.