Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vichřice odnesla střechu památky UNESCO

Autor: Jiří Čada - 
27. června 2008
05:00

Velkou část střechy ojedinělé památky UNESCO a poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře zničila ve středu večer větrná smršť. Škody na díle architekta Jana Blažeje Santiniho z počátku 18. století přesáhnou desítky milionů korun.

Vichřice z vrcholu střechy utrhla několik tun měděného plechu včetně střešních trámů. "Začalo to kolem půl osmé večer a o deset minut později bylo vymalováno," popisoval Blesku větrnou smršť kastelán Karel Straka.

Vítr hromadu plechu a trámů odnesl až na historický ambit. "Kostel prochází rozsáhlou rekonstrukcí, byly dokončeny stropní malby a teď tohle," zoufá si kastelán. Děsí ho, že další déšť strop promáčí. Hasiči ještě ve středu v noci provizorně plachtami zakryli chybějící asi pětinu střechy. Škodu předběžně odhadli na dvacet až třicet milionů korun.

Ta však může vystoupat do daleko závratnější výše, pokud vichřice s krovem památky zapsané na seznamu UNESCO pohnula. "Čekáme na statika a projektanta z Prahy. Míří sem také pracovníci Národního památkového ústavu a tesař. Pak budeme vědět víc," dodal kastelán.