Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Život v ČR ochromí stávka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: pol - 
23. června 2008
10:00

Život v České republice se v úterý zkomplikuje. Od 13 do 14 hodin totiž odboráři kvůli nesouhlasu s vládními reformami vstoupí do hodinové výstražné stávky.

A slibují, že to bude největší protestní akce od počátku 90. let minulého století. Kde a jak se projeví? Přerušení práce už ohlásili například v automobilce Škoda Auto v Mladé Boleslavi, ve Vrchlabí a Kvasinách.

Podobně na tom mají být v TPCA v Kolíně, ve firmě ETA v Hlinsku a brněnské Královopolské. Zda se zastaví doprava, bude zřejmé až dnes. V řadě měst s řidiči stále ještě vyjednávají. Stejná situace je nyní i na železnici. České dráhy připravují přesný rozpis, jak budou vlaky jezdit.

Zdravotníci pak budou protestovat i v dopolední směně, svaz pacientů už vyzval občany, aby zítra vyhledávali lékaře jen s akutními obtížemi. Stávku vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů.

Předpokládá, že bude větší než výstražná patnáctiminutová v prosinci 1994. Kvůli té práci přerušilo na půl milionu odborářů. Akcí na podporu požadavků konfederace se pak zúčastnilo na 1,68 milionu lidí...