Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Akvapark za 38 milionů za ropu

Autor: Ondřej Požár, ČTK - 
21. června 2008
11:17

Těžba ropy jim vydělala na akvapark za 38 milionů korun! A na novou atrakci pro svých sedm stovek obyvatel si nemuseli půjčit ani korunu.

Kde jsou takoví pašáci? V Uhřicích na Hodonínsku! Právě tam otevřou o prázdninách nový vodní areál.

Ten postavili za peníze vydělané na těžbě ropy na území obce. „Bez toho bychom si akvapark nemohli jinak dovolit,“ přiznal férově starosta Zdeněk Knesl. A dodal, že nové rekreační zařízení využijí obyvatelé regionu a chataři.

Lidé se v Uhřicích dříve koupali v přírodním koupališti. Na jeho přetvoření do podoby moderního akvaparku šetřila obec od roku 2001, kdy v katastru začaly Moravské naftové doly těžit "černé zlato". A z ropné těžby tečou do obecní kasy nemalé příspěvky.

Nový akvapark tvoří 25 metrů dlouhý bazén s vířivkami a toboganem. Dokončuje se i brouzdaliště. A součástí areálu se časem stane i bazének pro deset lidí, postavený v minulosti.

Ropa přitom pomohla nejen k rozvoji Uhřic, ale i sousedních Dambořic a Žarošic. Tato oblast patří k největším nalezištím ropy v tuzemsku. Peníze získané z nerostného bohatství použily obce na plynofi kaci, opravu škol nebo výstavbu sportovišť.