Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Všichni ven z tramvají!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: Veronika Pukačová, ČTK - 
20. června 2008
11:02

Dobře si rozmyslete, kde budete v úterý 24. června, když odbije třináctá hodina! Rozhodně se vyhněte pražské MHD! Třeba tramvaje se zastaví. Naštěstí se svezeme alespoň metrem a většinou linek autobusů.

Co když ale některé z vozů budou v jednu zrovna třeba v křižovatce? Pak by v metropoli nastala pořádná mela!

Dopraváci obviňují vládu ze snížení platů a v úterý se proto zastaví část městské hromadné dopravy. Hodinu se nesvezeme tramvají ani některými linkami autobusů. Odbory strojvedoucích metra by se měly podle generálního ředitele pražského Dopravního podniku Martina Dvořáka přidat jen manifestačně. Ale to tvrdí ředitel... Podzemku by mohla zastavit jedna jediná 'sabotážní akce'.

Pojede prý i drtivá většina autobusů, tramvaje nejspíš zůstanou stát. Mohou ale řidiči zastavit, kde chtějí? Podle Petra Malíka z pražského Dopravního podniku by řidič blokováním další dopravy spáchal přestupek a mohl by pak být dispečerem vykázán z vozu. Tramvaje by podle něj mohly být teoreticky při stávce v zastávkách. Denně totiž vyjíždí asi 900 tramvají, stanic je o stovku méně.

Otázkou však je, jak se bude teorie lišit od praxe. Autobusy mohou zastavit kdekoliv, kde nebudou překážet v provozu, ale tramvaj...! Když se zastaví jedna, zablokuje provoz na celé trati.


A Praha teď dává půl miliardy na tramvajové tratě...

Pražští zastupitelé včera zvýšili rozpočet města o 2,75 miliardy korun. Peníze dostane Dopravní podnik, Technická správa komunikací, a část půjde na přípravu mýtného systému. DP získal z rozpočtu dalších zhruba 1,56 miliardy korun a Technická správa komunikací téměř 1,1 miliardy korun. Na nové tramvaje poputuje 760 milionů korun, na soupravy metra zhruba 285 milionů. DP by se mohla dočkat 180 milionů na modernizaci tramvají. Magistrát poskytne 448,3 milionu korun na stavbu tramvajové trati do Radlic. Prostředky na vybudování tratě získá DP z fondů Evropské unie, po jejich obdržení peníze městu vrátí. Vybudování trati bude stát téměř 700 milionů korun.