Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praha a alkohol? Příště si to 'vypijete'!

Autor: Veronika Pukačová - 
12. června 2008
09:00

Byli jste zvyklí sednout si v metropoli jen tak na trávu nebo ochoz třeba s lahví piva nebo vína? Tak na to od 7. července zapomeňte! Blesk prošel místa v Praze, kde budete za alkohol na veřejnosti platit pokutu.

Pokud vás na veřejném prostranství načapají strážníci, pořádně se "prohnete". Pokuta se může z tisícovky vyšplhat až na závratných třicet tisíc korun!

S "alkoholovou" vyhláškou přišel magistrát. S návrhem už souhlasila městská rada, chybí jenom přikývnutí zastupitelstva.

"Novou právní normou reagujeme na zvyšující se konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích a kritická slova občanů, kteří jsou často obtěžováni podnapilými osobami," řekl náměstek primátora Rudolf Blažek.

Co ale udělají strážníci s bezdomovci, na kterých je pokuta prakticky nevymahatelná? "Strážníci zjistí jejich totožnost a pak s nimi bude jednáno stejně jako s kterýmkoli jiným občanem. Pravda je, že někteří z nich prostě zaplatit nemohou, můžeme tedy přejít na jiné řešení, například vyhoštění z města," řekl Blesku mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Zákaz se nevztahuje na restaurační zahrádky, akce, jako je třeba Silvestr a vinobraní, ani stánky s občerstvením. Takže když si třeba na Václavském náměstí koupíte klobásu s pivem, měli byste ho podle vyhlášky vypít hned na místě. V celé Praze bude také platit zákaz konzumace alkoholu v okruhu 100 metrů od stanic metra a zdravotnických zařízení.

Kompletní seznam míst, kde se v Praze už nenapijeme, najdete zde.

 


Anketa (Kampa) - Lucie Červeňová a Anežka Šolcová (obě 18), studentky z Prahy: "My sem chodíme často spojit příjemné s užitečným, tedy popíjet víno s kolou a přitom se učit. Vyhláška je správná, hlavně kvůli bezdomovcům, kteří dělají binec. No a my? Prostě si buď pořídíme papírový pytlík, nebo si najdeme tajný flek."

Anketa (Staroměstské náměstí) - "Cvikr" (35), pejsek Kryštof a Denis (44), bezdomovci z Prahy: "Zákaz pití na veřejnosti je největší kravina, co jsme kdy slyšeli. Budeme si pít, kde chceme, jako bezdomovci stejně pokutu nezaplatíme, a když nás odvezou na záchytku, tak jsme jedině rádi, že máme postel," řekli muži, které Blesk potkal při sledování EURO.

Anketa (Karlovo náměstí) - Zleva Tomáš Zdychynec (17) a Pavel Makarov (18), studenti z Prahy: "My to bereme, protože ti opilí bezdomovci obtěžují lidi a smrdí, proto je ta vyhláška správná. Myslím, že lepší je se napít v hospodě, a ne na veřejnosti," řekli Blesku studenti, kteří sice měli flašku, ale zavřenou ji nesli jako dárek na oslavu.


Kde se už nenapijeme

Praha 1: Národní třída, Na Příkopě, Kampa, Václavské nám., Hradčanské nám., Betlémské nám., Uhelný trh, prostor za orlojem na Staroměstském nám., Vrchlického sady, Františkánská zahrada, komplex zahrad na vrchu Petřína

Praha 2: Tylovo nám., Karlovo nám., Jugoslávská, prostranství u supermarketu v ulici Na Slupi, stráň u Nuselského mostu

Praha 3: Basilejské nám., Havlíčkovo nám., Hollarovo nám., Ko stnické nám., nám. Barikád, nám. Jiřího z Poděbrad, Prokopovo nám., Vinohradská, Biskupcova, park u Olšanské

Praha 4: Nám. Bratří Synků, Novodvorská, prostranství u obchodních center, park na Fidlovačce, sady Jezerka, Alšovy sady, park Třešňovka, Roztylské sady

Praha 5: Újezd, náměstí Kinských, Arbesovo náměstí, Nádražní ulice, Mozartova ulice, prostranství u obchodních center, park Santoška a na Skalce

Praha 6: Vítězné náměstí a prostranství mezi ulicemi Wuchterlova, Kafkova a Kyjevská

Praha 7: Ortenovo nám., Strossmayerovo nám., Letenské nám., Bubenské nábřeží – náplavka, parkoviště u Výstaviště, zeleň před Veletržním palácem, parčík u Sv. Klimenta, park u Libeňského mostu