Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Bém navrhne zrušit dotace na vstupenky

Pavel Bém
Pavel Bém  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pak - 
6. června 2008
20:44

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) oznámil, že navrhne magistrátu zrušení dotací udělovaných divadlům v metropoli na základě počtu prodaných vstupenek.

Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Nevýhodou dosavadního systému je, že nerozlišuje mezi ziskovou a neziskovou sférou a podporuje také divadla, jež slouží téměř výhradně turistům, řekl Bém Lidovým novinám. Proti podobě grantového systému dlouhodobě protestuje řada pražských divadelníků.

Bémovo vyjádření podle serveru znamená zásadní obrat v přístupu k nespokojeným zástupcům mnoha pražských scén. Bém připustil, že za některé chyby systému je zodpovědný radní pro kulturu Milan Richter (ODS), jehož přístup k divadelníkům dosud hájil.

"Udělal chybu, že v novém systému nebyl schopen vést jasnou hranici mezi ziskovou a neziskovou sférou. Udělal chybu v tom, že nebyl schopen administrativně zabránit podpoře typově černého divadla, které neslouží Pražanům, ale z 95 procent turistům," uvedl Bém na Richterovu adresu.

Systém má slabiny
"Dotace na vstupenku jako nový pilíř grantové politiky byl odvážný krok. Ale paradoxně ukázal taky na slabiny tohoto systému. A ty jsou tak velké, že navrhnu zrušení dotace na vstupenku," řekl Bém listu.

"Ta úprava kolem těch dotací má být komplexnější. Divadelníci mají předložit plán, o kterém pak budeme jednat," řekl serveru Aktuálně.cz kritizovaný Richter. Uvedl rovněž, že na dotacích na vstupenku prý nikdy netrval.

Vlastní návrh na změnu grantového systému v Praze přitom zástupci Iniciativy pro kulturu předali členům magistrátního výboru pro kulturu a volný čas již ve středu; Richter sám jej převzal již při jednání u kulatého stolu 28. května. Návrh vypracovaný zástupci neziskových divadelních organizací vychází údajně z pravidel běžných v ostatních státech Evropské unie.

Grantový systém zahrnující zavedení plošných dotací na vstupenku, které neziskové sféře ubraly 32 milionů korun vyplacených čistě ziskovým subjektům, vyvolal nespokojenost části kulturní obce. Petici Za Prahu kulturní požadující mimo jiné odvolání Richtra z funkce podepsalo už na 25.000 lidí. Zastupitelstvo ji již odmítlo, znovu se jí má zabývat 19. června.

Richtera neodvolá
Bém řekl, že Richtera v žádném případě odvolat nehodlá a bude s ním konzultovat nové nastavení systému. "Mám už zhruba představu, jak by ten systém měl vypadat. Rozhodně musí umožnit větší rovnoprávnost a šanci na získání peněz těm divadlům, která představují kvalitní divadelní kulturu," řekl primátor. Radní by podle něj měli o změně systému dotací jednat příští týden; jeho definitivní změnu lze podle Béma očekávat v horizontu několika týdnů nebo měsíců.

Letos nově zavedený systém grantů způsobil řadě menších pražských divadel velké finanční obtíže, například divadelní spolek Kašpar a Divadlo Semafor se v jeho důsledku dokonce potýkají se zásadními existenčními problémy. Divadelníci proto na sklonku května uspořádali protestní akce nazvané Dny neklidu, jež vyvrcholily 29. května na pražském magistrátu, jehož zasedání svým happeningem na půldruhé hodiny přerušili.

Suchý je mile překvapen
Zakladatele a šéfa Divadla Semafor Jiřího Suchého změna Bémova postoje velice překvapila, o to více jej proto těší. "To, že se ruší dotace na vstupenku, je, myslím, velice rozumný krok, protože s tím není žádná zkušenost z jiných států. Je to takové velice dobrodružné vykročení. Za to bych panu primátorovi velmi poděkoval," řekl Suchý. "Nám by pomohlo, kdyby se všechno vrátilo do starých kolejí, což už asi nepřipadá v úvahu," dodal.