Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

VIDEO: Nenechte se "obrat"

Autor: Veronika Pukačová - 
5. června 2008
05:00

Řídíte se při prodeji a nákupu valut informační cedulí? Tak si dejte pořádný pozor. Kdo totiž při proměně peněz zapomene na přísloví 'líná huba holé neštěstí', tomu se směna pořádně prodraží.

 

Blesk se o tom přesvědčil ve směnárně na Václavském náměstí. Zatímco turistka dostala za 50 eur jen 886 korun, reportéři Blesku se zeptali a nabídka byla o 224 korun vyšší! Proč? Prý cizinci nesmlouvají! Prostě handlování jako na trhu...

"Na Václaváku šidí cizince, dávají jim jen 16 korun za euro," volal rozčilený čtenář. Blesk se proto uvedenou směnárnu rozhodl otestovat a poslal sem s padesátieurovkou německy mluvící redaktorku. Na tabuli byl při prodeji valut uveden kurz 22,76, turistka Míša tedy měla dostat 1138 korun. Ale...! Směnárna si naúčtovala ještě poplatek 252 Kč. Nastala tedy chvíle pro česky mluvící reportéry, aby se zeptali, kolik mohou dostat korun za 50 eur.

"Dostanete 886 korun, anebo vám to mohu vylepšit na 1100, tedy bez poplatku," počítala žena za přepážkou. Proč ale naší 'turistce ' tuto variantu nenabídla? Pracovnice jen ukázala na tabuli, kde je dvěma jazyky napsáno, že dohoda o poplatcích a kurzech je možná pouze před transakcí. A 'Němka' se na nic neptala, tak dostala horší cenu.

Je to v pořádku? "Tento popisovaný případ je z pohledu zákona o ochraně spotřebitele dost nestandardní, avšak směnárny podléhají vyhlášce České národní banky (ČNB), tudíž je nemůžeme kontrolovat," řekl Blesku mluvčí České obchodní inspekce Marek Ženkl. "Je to legální. Oni se opravdu mohou s klientem předem dohodnout. Jiná věc je, zda je to morální nebo ne," doplnila mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

A její a naše rada? Ptejte se předem, kolik od směnárny dostanete. Ať zbytečně neproděláte!