Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Plavčík zachránil Tondovi život

Autor: krč - 
5. června 2008
05:00

Jen pár okamžiků jej možná dělilo od utonutí! Ale pohotová reakce plavčíka Jiřího Lánského (44) mu naštěstí zachránila život.

Antonín Launa (17) se při jízdě na toboganu na Sluneční pláži v Plaveckém areálu totiž uhodil do hlavy tak, že ztratil vědomí. Na hladině pod toboganem navíc zůstal ležet hlavou dolů.

"Ty kluky jsem raději sledoval z blízkosti. Vyváděli, že jsem je musel napomínat, aby se krotili. Když jsem si všiml, že jeden z nich zůstal ležet na hladině, hned jsem skákal do vody," vyprávěl nám plavčík Jiří Lánský. Nezastavilo ho ani to, že kamarádi chlapce křičeli, že to je sranda, ať nikam neskáče. "Spolu s nějakým chlapcem jsme Tondu otočili a já jsem ho ještě na hladině profackoval. To ho naštěstí probralo. Vyprskl a začal dýchat," vybavoval si osudné vteřiny plačík. Mezitím táhl chlapce ke břehu a zjišťoval jeho vitální funkce. Na břehu přispěchal na pomoc i plavčík Antonín Král. Přesto, že byl již v civilu, zapojil se do záchrany chlapce, pro kterého přijela sanitka.

"Na to, co se mi stalo, si nepamatuji. Až kamarádi mi to vyprávěli," řekl nám včera Antonín Launa. Měl štěstí, že byl v bezvědomí jen několik vteřin. Přesto musel zůstat v nemocnici tři dny. "Plavčíkům chci poděkovat. Bylo to od nich super, jak rychle syna vytáhli a věnovali mu veškerou péči. Chodíme sem proto dál," řekl nám otec chlapce Antonín Launa (39).