Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tereza unesená do Austrálie se s matkou vrátila do Čech

Malá Terezka je ráda, že je zase se svými pejsky.
Terezka měla velkou radost z toho, že se opět setkala se svými pejsky  (Autor: Jiří Hadač )
Autor: František Prachař, ČTK, hlo - 
25. května 2008
13:20

Terezka Vichnarová, kterou její otec unesl do Austrálie, už je zpět v České republice. Se svou matkou a její rodinou bude nadále žít v Žákavě na Plzeňsku.

Osmatřicetiletý Rodney Wiliam Cowie o Velikonocích letecky dopravil Terezu do Austrálie bez souhlasu své bývalé manželky. S dítětem odcestoval na pas, který mu údajně nechal vystavit na Novém Zélandu na jméno Tereza. Holčičce se prý v Austrálii stýskalo a dokonce si postěžovala, že by "chtěla umřít".

Matka dívky, Nicol Vichnarová, odletěla do Austrálie 7. dubna a s dcerou se setkala po několika týdnech až u soudu. Ten ve středu rozhodl, že dcera bude svěřena do její péče. Obě se již vrátily do Žákavy na Plzeňsku, kde Vichnarová žije.

Na rodinnou usedlost matka s Terezkou dorazila v sobotu pozdě v noci po namáhavé 40hodinové cestě přes Anglii. Terezka je zcela v pořádku. Největší radost má z toho, že už je doma a že ji poznali všichni tři rodinní psi, včetně jejího oblíbence Charlieho.

Ráno Terezka, unavená po cestě, vstávala v 10 hodin a hned poté začala pomáhat s mytím auta. Celá rozvětvená rodina - maminka, babička, dědeček a oba dva strýčkové z matčiny strany ji hýčkají a jsou odhodláni splnit každé její přání.

Nadále trvá dřívější rozsudek, že se otec může se svou dcerou stýkat. Není však pravděpodobné, že by se do České republiky v dohledné době vypravil, jelikož mu tu může hrozit soudní stíhání v souvislosti s únosem.