Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Za puštění psa bez vodítka pokuta až 50 tisíc

22. května 2008
13:50

Za pouštění psa bez vodítka na veřejných místech by měl v budoucnosti jeho majitel zaplatit až 50 tisíc korun. Uložení takové pokuty by měl umožnit nový zákon na ochranu zvířat proti týrání, který schválila vláda a o jejímž přijetí má nyní rozhodnout parlament.

Jak ale souvisí proběhnutí psa na trávníku s týráním zvířat? "Držením psa na vodítku se zabrání jeho týrání. Když zvíře unikne z moci člověka, hrozí mu, že se dostane do pro něj neznámého prostředí a bude psychicky strádat," řekl nám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

I opoziční poslanec za ČSSD Jeroným Tejc možnost udělovat vyšší pokuty chválí. Sám se chystá prosadit předpis, který by zpřísnil pravidla pro chov psů a dokonce se znovu snaží oficiálně zavést již před sedmi lety hojně diskutovanou kategorii "bojových psů", kterou mnozí chovatelé považují za faktický nesmysl.

Pro článek na téma "bojových psů" uveřejněný v časopise Reflex klikněte zde.

Samotní majitelé psů to ale vidí trochu jinak. "Velmi by nás potěšilo, kdyby byly vymáhány pokuty za znečišťování veřejných prostranství. Ale pokuta má smysl, pouze je-li vymáhána. Pokuta ve výši 50 tisíc je vymahatelná jen přes soud, což zcela postrádá kýžený efekt. Navíc pokud by se pes nemohl volně proběhnout, nebude mít žádnou socializaci, nebude mít šanci seznámit se se psy a s lidmi. A pokud není pes řádně socializován, může pak při setkání s neznámými psy i lidmi špatně ragovat," řekl k návrhu zákona pro Blesk.cz mluvčí Klubu stafordšírských bulteriérů a autor monografie tohoto plemene Zdeněk Spies.

Náměstek pražského primátora Rudolf Blažek již ve středu uvedl, že současná tisícová pokuta může již nyní ve správním řízení narůst až na třicet tisíc.